De beste series van 2019

Ontzettend divers zijn ze: sommige ontroerend, andere spannend, maar allemaal zijn ze van een hoog niveau. Dit waren de beste series van 2019, gebaseerd op hun IMDb-scores, waarbij elke serie unieke eigenschappen heeft.

14. Unbelievable

Imdb-score: 8.5

In deze politieserie staan drie vrouwen centraal: Marie, Grace en Karen. Marie doet aangifte van verkrachting, maar wordt vervolgens niet geloofd en later zelfs aangeklaagd voor het geven van een valse verklaring. Grace en Karen werken beide bij de politie in verschillende plaatsen van elkaar. Een serieverkrachter zorgt er echter voor dat ze al snel samen moeten werken. Beide vrouwen realiseren zich namelijk dat de verkrachter in verschillende gebieden toeslaat en zo uit handen van de politie probeert te blijven. Vastberaden om hem op te pakken, zetten Grace en Karen zich vervolgens in. De serie is gebaseerd op waargebeurde feiten, heeft acht afleveringen en een potentieel tweede seizoen.

13. Formula 1: Drive to Survive

IMDb-rating: 8.6

‘Onze’ Max Verstappen is te zien in deze documentaireserie die op Netflix te zien is. In de documentaireserie wordt er gestreefd naar een exclusief kijkje achter de schermen. Centraal staat het Formule 1 Wereldkampioenschap van 2018 en de racers, sponsoren, teamhoofden en eigenaren die betrokken zijn bij dit evenement. Kijkers kunnen dus de mooiste wagens, risicovolle beslissingen en extreme topsnelheden verwachten.

12. The Witcher

IMDb-rating: 8.6

Net voor het einde van 2019 plaatste Netflix dan eindelijk The Witcher online. De Witcher waar de serie over gaat is Geralt. Hij heeft uitzonderlijke krachten en reist an stad naar stad om het tegen betaling op te nemen tegen monsters. Als buitenstaander vindt hij geen aansluiting bij de samenleving, waarin verschillende wezens, heksen en tovenaars hun eigen belangen nastreven. Eén van deze mensen is een ambitieuze tovenares, een ander een voortvluchtige prinses. De serie staat nog niet lang online, maar de voorlopige recensies zijn erg positief.

11. The Dark Crystal: Age of Resistance

IMDb-rating: 8.6

Deze fantasy (én fantastische) serie is een vervolg op een poppenserie van Jim Henson. Hij maakte eerder poppen als Kermit de Kikker en Bert en Ernie en verstaat de kunst van het poppen ontwerpen dus. In The Dark Crystal: Age of Resistance leven de vredelievende wezens “Greflings” op de prachtige planeet Thra. Kwaadaardige, gier-achtige monsters nemen echter de macht over. Zij streven naar eeuwig leven en offeren hiervoor de Greflings op. Aan drie moedige Greflings is de taak weggelegd om hun planeet te redden. Het plot (en het feit dat poppen centraal staan) lijkt misschien wat kinderachtig. Het hoge cijfer is dan ook voornamelijk te wijden aan de prachtige visuele effecten.

10. Love, Death + Robots

IMDb-rating: 8.6

De titel van deze Netflix-serie komt behoorlijk bizar over. Dat kan kloppen, want de serie zelf neigt ook naar het absurde. Net als Black Mirror, kenmerkt Love, Death + Robots zich door veel losstaande afleveringen. De afleveringen zijn allemaal geanimeerd. Ze hebben gemeen dat robots en science-fiction aspecten centraal staan, overgoten met een sausje van zwarte humor.

9. The Family Man

IMDb-rating: 8.7

De tijd dat alleen Netflix met series kwam ligt ver achter ons. Ook HBO, Disney+ en Apple brachten dit jaar sterke content. The Family Man is afkomstig van Amazon. In deze Indiase humoristische actieserie, staat Srikanth Tiwari centraal. Hij leeft een dubbelleven. Hij werkt als agent voor de Indianse inlichtingendienst, maar is tegelijkertijd echtgenoot en vader. Om zijn schuilmantel niet te onthullen, doet hij zich voor als een normale ambtenaar. De combinatie tussen zijn risicovolle baan enerzijds, en het aansturen van een gezin anderzijds, zorgen voor hilarische momenten.

8. The Boys

Imdb-rating: 8.8

Vergeet alles wat je weet over films met superhelden zoals The Avengers. In The Boys wordt er de hak genomen met het standaardverhaal waarin een superheld de wereld redt. In plaats daarvan zijn het juist die superhelden die voor veel overlast zorgen in de samenleving. Onder leiding van Billy Butcher, een grofgebekte maar gemotiveerde man die een hekel heeft aan de superhelden, wordt er een counter-team opgericht. Onder de naam “the Boys” zal het team van Billy het opnemen tegen de arrogantste en vervelendste onder de superhelden. Verwacht heel veel actie en nog meer humor.

7. The Mandalorian

IMDb-rating: 8.9

Met The Mandalorian had Disney+ dit jaar een groot succes te pakken. De serie speelt zich af in het universum van Star Wars. Centraal staat een eenzame premiejager, Over de intenties en beweegredenen van de mysterieuze premiejager zijn de meningen verdeeld. Voor lange tijd blijft hij bovendien gemaskerd, waardoor het lastig is om in te schatten wie hij is. Laat je meevoeren naar het planetenstelsel waarin je onder andere stormtroopers en een baby Yoda kunt verwachten.

6. The Promised Neverland

IMDb-rating: 8.8

Ook deze serie is niet bepaald lichte kost te noemen. Op het eerste moment zou je dat echter wel kunnen denken. The Promised Neverlandeen Japanse anime die gebaseerd is op een manga, gaat over een groep kinderen. Zij wonen in een weeshuis dat de naam Grace Field House draagt. Afgescheiden van de samenleving, leven ze desondanks een zorgeloos bestaan, onder leiding van een liefhebbend moederfiguur. Het duurt echter niet lang voordat een groep kinderen op de gruwelijke waarheid stuit achter hun bestaan binnen de muren van Grace Field House.

5. Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba

IMDb-rating: 8.9

Anime bewijst immens populair te zijn: na The Promised Neverland staat er namelijk nog een anime in het rijtje van beste series die in 2019 werden uitgebracht. In Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba vermoordt een demon de ouders van Tanjiro. Tanjiro’s zusje wordt omgetoverd tot demon. Tanjiro maakt het besluit om zijn ouders te wreken én een manier te vinden om zijn zusje weer in een normaal mens te veranderen. Van de manga zijn al 25 miljoen exemplaren in de omloop. Dat ook de anime populair is, zien we duidelijk terug aan de hoge IMDb-score.

4. When They See Us

IMDb-rating: 9.0

Deze mini-serie is gebaseerd op een waargebeurde rechtszaak uit 1989. Een groep van vijf Afro-Amerikaanse vrienden worden in het park opgepakt en beschuldigd van een groepsverkrachting van een blanke hardloopster. De serie laat zien hoe racisme een rol speelt in het Amerikaanse rechtssysteem. De tieners worden door middel van manipulatie, intimidatie en leugens de schuld in hun schoenen geschoven. In When They See Us is te zien hoe ze hier mee omgaan en wat de vergaande gevolgen zijn voor de vriendengroep.

3. Kota Factory

IMDb-rating: 9.2

Een zwart-witte film over studenten klinkt misschien niet heel spannend en aantrekkelijk. Toch staat Kota Factory niet voor niets zo hoog in het rijtje van series met de hoogste IMDb-noteringen. Vaibhav is de zeventienjarige hoofdpersoon. Hij reist af naar Kota. Daar worden studenten voorbereid voor grote, landelijke toetsen. Deze toetsen zullen bepalen of de studenten worden toegelaten tot bepaalde gewilde opleidingen: er staat dus veel op het spel. In de serie komen docenten, klasgenoten, vrienden en familieleden van Vaibhav aan het woord. De druk van de beste willen zijn, wordt al gauw duidelijk. Het zwart-witte van de serie lijkt dan meteen zo gek niet meer.

2. Our Planet

IMDb-rating: 9.2

2019 was een jaar waarin er veel is gezegd over klimaatverandering. In Our Planet is goed te zien hoe divers het klimaat is: van woestijnen tot de noordpool en van de diepten van de zee tot het hoogste van de bergen zijn dieren gevolgd. In hun natuurlijke habitat neemt de documentairereeks ons mee in de wonderlijke wereld van onze planeet, én wat we kunnen doen om haar te behouden.

1. Chernobyl

IMDb-rating: 9.5

Deze serie van HBO wordt als één van de beste series ooit gezien. In de vijf afleveringen van deze miniserie worden de betrokkenen bij de kernramp van Tsjernobyl gevolgd. Dit varieert van brandweermannen tot de directeur van de fabriek, en van wetenschappers tot leden van de KGB. Er ontstaat hierdoor een compleet beeld van de aanleiding tot de ramp en de vergaande gevolgen. De serie kijk je niet op Netflix, maar via HBO.