Het meesterbrein Elon Musk

Elon Musk is een échte ondernemer. Zo is hij CEO van Tesla, heeft hij Zip2 opgericht en werkte hij mee aan PayPal. Daarnaast komt hij met veel innovatieve ideeën zoals een hyperloop en een supersonisch elektrisch vliegtuig. Ook heeft hij in 2002 het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX opgericht. Dat laatste heeft ertoe geleid dat er vanavond de eerste bemande vlucht van SpaceX naar ruimtestation ISS wordt gelanceerd. En we kunnen je vertellen dat het ruimteschip vanavond te zien is vanuit Nederland.

SpaceX vs Boeing

Het ruimteschip dat vanavond gelanceerd wordt is de Crew Dragon. Zowel SpaceX als Boeing waren een ruimtevaartschip aan het ontwikkelen om voor het eerst sinds jaren een bemande Amerikaanse vlucht de ruimte in te sturen. De Space Shuttle van NASA vloog voor het laatst in 2011. Daarna werd er van de commerciële bedrijven verwacht dat ze het voortouw zouden nemen. Dat heeft er 9 jaar later toe geleid dat SpaceX de ruimte in gaat.

Wanneer moet je naar buiten kijken?

Het fijne is dat je in ons land de Crew Dragon voorbij kan zien komen met het blote oog. Een telescoop is hiervoor dus niet nodig. Pak er alvast maar pen en papier bij, want dit is wanneer je hem kunt verwachten: om 22:34 wordt de Crew Dragon vanaf Cape Carnaval in Florida gelanceerd. Om 22.56 zal hij Europa passeren. De Crew Dragon zal zich vanuit het westen naar het oosten bewegen. Hij zal opdoemen in het zuidelijke deel van de hemel. We mogen van geluk spreken dat we hem kunnen zien want bij daglicht was hij voor ons niet zichtbaar geweest. Om 22:56 is de zon echter al ruim een uur onder gegaan waardoor we allemaal een stipje door de lucht kunnen zien vliegen. Misschien kijkt Elon Musk de lancering zelf wel vanuit zijn miljoenenvilla.