Opslagruimte iPhone automatisch beheren met ‘Ruim apps op’

We kennen allemaal een aantal manieren om de batterij van je iPhone langer mee te laten gaan. Maar nu heeft Apple ook een manier gevonden om de gebruikte opslagcapaciteit te beperken. De functie in kwestie heet ‘Ruim apps op’ en die kan best wel handig zijn. Vooral als je geen zin hebt om er elke keer weer opslagruimte bij te moeten kopen.

‘Ruim apps op’ zie je waarschijnlijk makkelijk over het hoofd als je door de instellingen van je iPhone scrolt. De functie zit namelijk ‘verborgen’. Als je deze functie hebt ingeschakeld, gaat je smartphone, als er een tekort aan opslagruimte is, op zoek naar apps die je niet veel gebruikt. Die verwijdert hij automatisch om extra opslagruimte vrij te maken.

Wanneer je op zoek bent naar extra opslag, kan Ruim apps op handig zijn. Maar aan de andere kant is het natuurlijk wel aardig vervelend dat er gewoon apps zonder pardon van je iPhone verdwijnen. Geen stress, bij de functie staat gelukkig dat je gegevens en documenten bewaard blijven. Dus je kunt de app gewoon opnieuw installeren en gebruiken. Mits de app nog beschikbaar is natuurlijk, anders heb je pech. Je moet misschien wel opnieuw inloggen en wat instellingen aanpassen. Daarna werkt alles weer zoals normaal.

ruim apps op iphone opslagruimte

Overzichtelijk welke apps weg zijn

In de instellingen kun je makkelijk zien welke apps zijn verwijderd. Je kunt ze vervolgens opnieuw instellen. Ga eerst naar de instellingen van je iPhone. Kies ‘Algemeen’ en druk op ‘Opslag’. Scrol naar beneden en zoek naar apps met een iCloud-symbool. Tik op het pictogram om de app opnieuw te installeren. Een kind kan de was doen.

Opslagruimte van je iPhone besparen

Mocht je het risico toch niet willen nemen, dat er ineens een belangrijke app weg is? Dan is ook nog een andere manier aan meer opslag komen op je iPhone. Probeer bijvoorbeeld wat oude foto’s en video’s te verwijderen. Hierbij is het wel belangrijk dat je een goede back-up hebt gemaakt op iCloud of een andere cloudservice. Begin met de video’s en foto’s omdat juist mediabestanden enorme hoeveelheden bestandsruimte op smartphone kunnen innemen.

Functie op je iPhone uitzetten

Klinkt dit allemaal toch niet zoals je misschien gehoopt had, dan kun je hem ook binnen een paar klikken uitzetten. Hiervoor ga je naar de instellingen en kies je voor ‘App Store’. Scrol naar beneden tot je functie ziet en zet de schakelaar uit. Al moet je hem waarschijnlijk eerst ooit zelf aangezet hebben.

Dit is echter niet de enige update van Apple de laatste tijd, al is niet elke update even handig voor elk toestel. Zo onthulde een ex-werknemer van Apple wanneer geen iOS 17-update moet doen.