Wat doe je tegen roos in je baard?

Hoe kan het dat je roos in je baard hebt? Roos is een natuurlijk verschijnsel en komt voornamelijk voor bij hoofdhaar, maar bovendien bij een baard. Roos is niets meer dan een huidaandoening waarbij huidcellen loslaten. Deze cellen zijn zichtbaar als witte schilfertjes en vallen dan ook snel op in je haar. Dit doe je ertegen:

Je baard reinigen

De eerste stap om roos tegen te gaan of te voorkomen is door je baard en vooral de huid eronder te reinigen. Door je huid te reinigen zorg je ervoor dat bacteriën en alle andere overtollige vettigheden worden weggehaald. Reinigen is niet lastig, dit zijn de stappen die je moet volgen:

  1. Zorg voor de juiste watertemperatuur. Te warm water droogt je huid uit en beschadigt de haarzakjes. Lauwwarm water is een betere optie en eindig daarna met koud water om de poriën te doen sluiten.
  2. Gebruik scrub om alle loszittende troep te verwijderen voordat je verder gaat met de baardshampoo. Doe de scrub op je handen en wrijf het gedurende één minuut circulair in. Was het daarna af.
  3. Gebruik naast of in plaats van een scrub, een ander ingrediënt zoals een baardzeep. Dit verwijderd tevens viezigheid en zorgt er daarnaast voor dat je haar in top conditie wordt gehouden.
  4. De laatste stap is om je baard te kammen om zo de haren weer in model te krijgen en alle resterende vuil uit je baard te krijgen. Een lange baard kam je tegen de haargroei in terwijl je met een korte baard meegaat in de groeirichting van het haar.

roos in je baard

Hydrateer je baard

Nu je haar verlost is gemaakt van de vuil is het tijd om je huid grondig te verzorgen. Met het hydrateren zorg je ervoor dat je huid (poriën en haarzakjes) de benodigde voedingstoffen krijgen om roos tegen te gaan. Het is belangrijk om je huid eerst schoon te maken voordat je jouw kin wilt gaan hydrateren. Wanneer je dit andersom doet, dan zal het hydrateren een stuk minder nut hebben. Zo doe je het:

  1. Neem een gezichtscrème of reiniger en breng het benodigde hoeveelheid aan op je hand. Verspreidt de crème evenredig over je gezicht (kin) en geef extra aandacht aan plekken waar dit nodig is. In de ochtend voordat je de deur uit gaat werkt dit het beste en heb je er de hele dag profijt van.
  2. De haarzakjes moeten ook niet vergeten worden. Met baardolie of balsem zal je ervoor zorgen dat de haarzakjes worden versterkt en gevoed blijft. Smeer dit met beide handen door je volledige baard, maar denk wel aan de hoeveelheid. Enkele druppels zijn al genoeg voor een halflange baard. Was daarna de rest van de overtollige oliën af.
  3. Je baard en kin zijn gezond en gevoed maar moeten nog wel gestyled worden. Styling producten voegen glans aan je baard toe en maken het tevens zachter wat fijn is voor jou en je naaste. Wrijf de crème in je handen en niet gelijk in je baard om zo het beoogde model gemakkelijker te krijgen.

roos in je baard oplossing

Trim je baard

Wilt dit allemaal niet lukken en lijkt jouw baard eerder op een vies moeras? Dan is het misschien hoog tijd om na te denken of je huidige baard wel geschikt voor je is. Wil je een lange baard, maar heb je veel kale plekken? Dan kan je het misschien beter kort houden of de mening van een expert vragen. Er zijn inmiddels genoeg barbiers in Nederland die verstand hebben van baarden en willen jou vast van een advies voorzien. Mogelijk ben je allergisch voor een ingrediënt of gebruik je een crème verkeerd. Dat is dan simpel op te lossen.

Roos in je baard heeft te maken met de hygiëne van je huid en die kan jij verbeteren. Daarom is een goede gezichtsverzorging voor mannen ook erg belangrijk. Ben je overtuigd dat een baard iets is voor jou? Dan moet je deze tips over het groeien van een baard zeker lezen.