We willen de looks van de Scandinaviërs, we willen hun kledingstijl rocken en in onze woning zijn ook invloeden uit Scandinavië te ontdekken. We halen van alles uit Scandinavië naar Nederland, maar zelf zijn we er nog nooit geweest. Hoog tijd om hier verandering in te brengen, want dit waanzinnige gebied verdient het om ontdekt te worden.

De kleurrijke steden van Denemarken

Denemarken is een waanzinnig land en beschikt over steden die perfect zijn voor een stedentrip, of voor je roadtrip. De Denen zijn trots op hun volk en op hun land, dit stamt af van de tijd van de Vikingen. In deze tijd hadden Denemarken een dominante rol en behoorden ze tot een van de machtigste landen. Denemarken beschikt over een hele mooie natuur, waar je gratis en voor niets van kunt genieten. Bovendien beschikt Denemarken over hele leuke steden. Begin je roadtrip door Scandinavië in Ribe. Dit stadje staat bekend als de oude stad van de Vikingen en hier is dus ook het Vikingmuseum te vinden, waar je alles over dit volk te weten kunt komen. Verder beschikt Ribe over vele smalle straatjes en middeleeuwse gebouwen. Vanuit Ribe ga ja richting Jelling. Hier mag je de kerk van Jelling, de grafheuvels en de runensteden zeker niet overslaan, die overigens allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Hierna rijd je verder naar Kopenhagen. Het beeld van de gekleurde huizen aan de haven kennen we allemaal wel. Kopenhagen heeft voor ieder wat wils. Geniet van een drankje in Nyhavn, doe je vriendin een plezier en ga een middag mee winkelen in de lange winkelstraat Strøget of bewandel de kronkelende straten van de oude binnenstad. Bovendien bevindt zich in Kopenhagen een van de beste restaurants van de wereld: Noma. Naast Kopenhagen behoort Billund ook tot de kleurrijke steden van Denemarken. Herbeleef je jeugd in LEGOLAND en je wilt nooit meer naar huis. Na Kopenhagen ga je verder over de brug die Denemarken met Zweden verbindt: de Oresundbrug, en kom je aan in Malmö.

Kopenhagen, Nyhavn

Uitgestrekte landschappen in Zweden

Na de kleurrijke steden in Denemarken rijd je door de uitgestrekte landschappen die Zweden rijk is. Malmö is een stad waar je je gemakkelijk enkele dagen kunt vermaken. Bezoek Turning Torso, een indrukwekkende wolkenkrabber in de wijk Västra Hamnen. Ook het mooie Folkets park mag niet overgeslagen worden. Vanuit Malmö rijd je door naar Göteborg, de stad van de geschiedenis. Heel veel mensen zijn fan van Göteborg, en wanneer je er bent begrijp je waarom. Vanaf Göteborg is het twee uur rijden naar het Vätternmeer, het op één na grootste meer van Zweden. Vervolgens volg je je roadtrip naar Fredrikstad in Noorwegen.

Vastra Hamnen at sunset

Noorderlicht in Noorwegen

Na een dag de geschiedenis van Fredrikstad  verkent te hebben is het tijd om verder te rijden naar Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. De stad is uniek in zijn soort, hij ligt namelijk aan het Oslofjord tussen groene heuvels. Daardoor is Oslo een unieke combinatie van stadsleven en natuur die de stad omringen. In Oslo is genoeg te doen, zo is er een museumeiland en Akershus Festning, een kasteel uit 1299 waar tegenwoordig een verzetsmuseum in is te vinden. Houd je van een beetje avontuur? Vervolg dan je weg over de Trollstigen, ook wel de trollenroute genoemd. Deze route door de bergen beschikt over elf haarspeldbochten. Bovenaan is een platform te vinden vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de weg en verschillende watervallen. Noorwegen beschikt over een prachtige natuur en in Scandinavië heb je kans dat je het noorderlicht gaat zien en dat is toch wel iets dat bij iedereen op zijn bucketlist staat. De grootste kans om dit natuurfenomeen te zien is in het noorden van Noorwegen, bij Svalbard. Hoger dan Svalbard kun je bijna niet reizen. In de periode van november tot februari is de kans het grootst. Maar vele bezoekers van Svalbard komen voor iets anders. Van half november tot eind januari zit Svalbard namelijk zonder daglicht. Wanneer je deze stad buiten deze periode bezoekt, heb je grote kans dat je rendieren, ijsberen en walrussen tegenkomt.

Northern Lights over the Lofoten Islands in Norway

Scandinavië is prachtig, we hoeven er geen uren voor in het vliegtuig te zitten om er te komen, het heeft een waanzinnige natuur en bruisende steden. Kijk ook vooral even deze timelapse van Noorwegen. Heb je nu nog een reden om die roadtrip door Scandinavië niet te maken?