Te snel klaarkomen is een probleem van veel mannen

Als we de cijfers mogen geloven, dan leren we dat een vroegtijdige zaadlozing geen probleem is wat verband houdt met de leeftijd. Vaak wordt gedacht dat het een typisch ‘puber’ probleem is. Niets is minder waar, ook volwassenen kunnen er behoorlijk last van hebben. Opvallend genoeg hebben meer mannen last van het probleem van te snel klaarkomen, dan van erectieproblemen. Het probleem verdwijnt echter niet vanzelf. Om tot een goede oplossing te komen is het van belang om eerst te ontdekken waarom je te snel klaar kan komen.=

Voor we je helemaal up-to-date brengen is het belangrijk om te weten dat er feitelijk twee verschillende vormen van vroegtijdig klaarkomen te onderscheiden zijn:

Chronische vroegtijdige ejaculatie

In sommige gevallen is er sprake van een chronisch probleem. Het vroegtijdig klaarkomen is er altijd al geweest en het feitelijke orgasme vindt als plaats voor de penetratie of in de eerste minuut van de geslachtsgemeenschap.

Verworven voortijdige ejaculatie

Hierbij is geen sprake van een altijd aanwezig probleem, maar gebeurt het ‘gewoon’. Het klaarkomen vindt in dat geval altijd plaats in de eerste drie minuten van de penetratie.

te snel klaarkomen oorzaken

Hoe komt het dat ik last heb van een vroegtijdige zaadlozing?

Het zal je misschien wel verbazen, maar er zijn veel verschillende redenen die kunnen leiden tot een vroegtijdige ejaculatie. Zie hieronder de tien meestvoorkomende:

  1. Neurobiologische oorzaken

Heb je altijd al last gehad van het te snel klaarkomen, dan is het goed mogelijk dat het wordt veroorzaakt door een situatie waarin de hormonen niet volledig in balans zijn. Dit kan leiden tot verschillende psychologische problemen, waaronder onder meer faalangst.

  1. Obsessief bezig zijn met de eigen prestaties

Geobsedeerd zijn door je eigen seksuele prestaties is wellicht het grootste struikelblok tijdens de seks. Hierdoor leg je de druk teveel op jezelf en ben je meer gericht om het bereiken van het orgasme, dan het genieten van de seks.

  1. Stress of angst

Seks is een ingewikkeld proces. Aan de ene kant wil je genieten, maar je wilt je partner ook niet teleurstellen. Vaak is het resultaat dat je zelf zorgt voor een onredelijke hoeveelheid stress met als gevolg dat je al je kruit verschiet voor je werkelijk hebt kunnen genieten.

  1. Negatieve ervaringen uit de kindertijd

Seksuele trauma’s zullen zich vaak manifesteren tijdens de volwassenheid en een van de manieren waarop je lichaam en geest dat aangeven is door middel van een vroegtijdige zaadlozing. Het kan een hele uitdaging zijn om hiermee aan de slag te gaan, maar zeker niet onmogelijk.

  1. Gebrek aan zelfvertrouwen

Heb je last van faalangst, dan is dat vaak het recept voor een minder prettige seksuele ervaring. Doe hier dus iets aan, want het zal zich mogelijk niet alleen in bed manifesteren.

vroegtijdige zaadlozing

  1. Relatieproblemen

In veel gevallen is het hebben van een relatie een voorwaarde om je gelukkig te voelen. Loopt die relatie op een bepaald moment niet echt lekker, dan kan dat al snel tussen je oren gaan zitten met als gevolg een vroegtijdige zaadlozing.

  1. Religieuze overtuigingen

Door de eeuwen heen heeft religie een behoorlijk zwaar stempel gedrukt om het seksleven van de mens. Het soort voor een minder realistische verzameling aan normen en waarden en niet zelden resulteert dat in een beperking op seksueel gebied. Nogmaals: je lichaam heb je om er onder andere van te genieten. Het is dus letterlijk zonde als je seks als iets zondigs ziet. Degelijke schuldgevoelens leiden zeker in streng christelijke situaties al snel voor seksuele problemen zoals een vroegtijdige zaadlozing.

  1. Gevoeligheid

Deze verklaring is puur biologisch: in sommige gevallen is er namelijk sprake van een overgevoelige eikel. De stimulatie daarvan tijdens de penetratie zorgt ervoor dat je te snel klaarkomt.

  1. Onderliggende lichamelijke ongemakken

Alle situaties, van erectiestoornissen tot hormonale onbalans, kan er voor zorgen dat je te snel je hoogtepunt bereikt. Vermoed je dat onderliggende oorzaken een rol spelen, bespreek het dan met je huisarts.

  1. Bijwerkingen

In sommige gevallen kunnen medicijnen ernstige bijwerkingen hebben. Dat geldt ook voor andere middelen zoals drugs, alcohol, een ongezonde leefstijl of overgewicht. Zorg goed voor jezelf, dan vermindert dat ook het risico op seksuele problemen zoals een vroegtijdige ejaculatie.