De eerste woorden die wij lazen, waren ”Quentin Tarantino” en ”Miniserie.” We hadden de hartslag al in de keel. Want gaat de man die van plan is slechts tien films te maken en momenteel zijn negende film afrondt, een miniserie maken die niet meetelt in dat tiendelige plan? Of blijkt die nieuwe, negende film toch een miniserie te worden?

The Hateful Eight

Niets is minder waar. Gebruikers van Netflix in de VS kunnen vanaf 25 april een tot miniserie versneden, uitgebreide versie van The Hateful Eight bekijken. De film is na Django Unchained uit 2012 de tweede Western van Quentin Tarantino. In de film treffen acht vreemdelingen elkaar in een herberg, waar ze gestrand zijn door het helse winterweer. De film heeft, zoals kenmerkend is voor Tarantino, een immense cast met acteurs als Samuel L. Jackson, Tim Roth en Michael Madsen, die een abonnement op Tarantino-rollen hebben.

Quentin Tarantino

Nieuwe versie naar Netflix

De originele versie van die film was al te zien zoals deze destijds in 2015 in theaters verschenen is. Die oorspronkelijke film was met 168 minuten al niet bepaald een korte film. Met deze miniserie worden er 50 minuten aan toegevoegd, waardoor we uitkomen op een totale speelduur van 210 minuten. De miniserie kent vier afleveringen, waarvan de eerste drie de oorspronkelijk film lijken te zijn en de nieuwe beelden de vierde aflevering is. De eigenlijke film blijft gewoon beschikbaar, zowel in de VS als op de Nederlandse Netflix. Of de miniserie echter ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Quentin Tarantino

Film van Quentin Tarantino

Is meer Quentin Tarantino altijd beter? Uiteraard. Is het versnijden van een film met een meester-auteur tot een miniserie een goed idee? Dat valt sterk te betwijfelen. Want hoe meer Tarantino, hoe beter – zeker weten – maar de vraag rijst waarom de ‘extended version’ gewoon niet als langere film gereleased wordt. Het lijkt een symptoom van wat Netflix als zijn gemiddelde publiek ziet: kijkers met een beperkte concentratieboog die niet in staat zijn het geduld op te brengen een film van 3,5 uur te kijken. Maar zijn extra beelden van The Hateful Eight niet in eerste instantie aantrekkelijk voor Tarantino-fans? Dit zijn immers dezelfde fans die hoogstwaarschijnlijk alle twee de delen Kil Bill, in totaal goed voor 244 minuten aan film, meerdere keren gezien hebben en misschien zelfs achter elkaar bekeken hebben.

Quentin Tarantino

Netflix miniserie

Natuurlijk, je kan de vierdelige miniserie als film beschouwen en hem alsnog als één film bekijken. Maar van Arrested Development seizoen 4 bleek al dat al dat gerommel met versnijden van content en het wijzigen van het format lang niet altijd wenselijk is. Met de miniserie zoals we die in de vorm van Sharp Objects op zich kennen, is niets mis, maar de Redux-versie van Apocalypse Now toont aan dat soms de good ol’director’s cut gewoon de juiste optie is. Of we de miniserie zouden checken als deze naar Nederland zou komen? Sowieso, tegen welk resultaat dan ook. Al was het alleen maar om warm te draaien voor Once Upon a Time in Hollywood, Tarantinos langverwachte, nieuwe film die 15 augustus in Nederland uitkomt.

 

 

Check ook onze lijst van de beste films op Netflix aller tijden.