Twee soorten ranglijsten

In de Formule 1 rijdt een coureur enerzijds voor zichzelf en anderzijds voor een team. Er zijn dan ook twee ranglijsten die in deze sport worden bijgehouden. Je hebt de ranglijst voor coureurs en je hebt de ranglijst voor teams. Een coureur moet tijdens het seizoen zoveel mogelijk WK-punten weten binnen te slepen.

Diegene die aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft behaald, wordt wereldkampioen. Maar het kan voorkomen dat midden in het seizoen, een coureur besluit om naar een ander team te gaan. Dan neemt hij in dit geval zijn eigen punten met zich mee. Het heeft geen effect op de stand voor punten van coureurs. Voor de ranglijst van teams heeft een vertrek ook niet meteen effect, want het team behoud de punten die het had gehaald op de puntenranglijst. Overigens is er ook nog een prijs te verdelen aan het team met de beste constructeurs.

Van team wisselen in de Formule 1

Max Verstappen stapte midden in het seizoen over van Tollo Rosso naar Red Bull. Bij zijn vertrek hield hij zijn punten, maar de punten op de teamranglijst bleven ook staan. Toch is het voor coureurs uitdagend om van team te wisselen en meteen op eenzelfde manier te blijven racen. Sebastian Vettel zegt dat coureurs die van team wisselen te maken krijgen met een data overload. De uitdaging van het racen in een nieuw team ligt bij de filosofie van dat team. Dit kan bij ieder team anders zijn en daarom is de gewenste rijstijl ook anders. Daar moet een coureur dan aan wennen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Hoeveel punten kan je verdienen in de Formule 1?

Ieder team heeft twee auto’s, dus de beste prestatie die een team kan leveren is wanneer een coureur op de eerste plaats eindigt en de andere op de tweede. In dit geval zou en team 43 punten krijgen. 25 punten voor de nummer 1 en 18 punten voor de nummer 2. De hele ranglijst aan punten ziet er uit als volgt. Je kan sinds 2019 een extra bonuspunt krijgen voor wanneer je de snelste rondetijd in een race hebt. Maar die krijg je alleen wanneer je ook in de top 10 eindigt.

Ranglijst punten 
P1 – 25 punten
P2 – 18 punten
P3 – 15 punten
P4 – 12 punten
P5 – 10 punten
P6 – 8 punten
P7 – 6 punten
P8 – 4 punten
P9 – 2 punten
P10 – 1 punt