De carrière van John de Mol

John de Mol komt uit ’t Gooi, de plek waar nu zijn grote bedrijf gevestigd is. Door zijn fascinatie voor voetbal werd hij ooit commissaris bij Ajax. Uiteindelijk kreeg John steeds meer belangstelling voor de mediawereld. Dit kwam doordat zijn vader directeur werd van Radio Noordzee Internationaal, een piratenzender. Ondertussen is John de Mol uitgegroeid tot de baas van hét grootste multimediabedrijf van Nederland.

John de Mol is jarenlang de baas geweest van Talpa Media, maar dit verkocht hij in maart 2015 aan het Britse ITV. Hiervoor kreeg hij een groot bedrag van 457 miljoen euro. Ondanks dat hij Talpa Media verkocht, bleef hij wel doorgaan met de naam Talpa en breidde dit uit in verschillende takken: Talpa Social, Talpa Gaming, Talpa Events en Talpa Beheer.

Naast dat hij de grote baas is van Talpa, heeft hij ook een 26,3 procent aandeel in RTL Nederland. Ondertussen staan deze grote namen op het punt om zich samen te gaan voegen, maar het is nog niet daadwerkelijk gebeurd. Ze wachten nu nog op groen licht om te kunnen fuseren.

John de Mol heeft ook meerdere tv-formats verkocht waar hij veel geld voor ving. Denk aan Marble Mania, The Voice en Big Brother. Hij verkocht deze tv-formats internationaal. Aan verschillende landen verkocht hij de formats, zodat verschillende zenders over de hele wereld het concept konden overnemen. Voornamelijk voor het tv-format van The Voice of Holland heeft hij heel veel geld mogen vangen. In de landen waaraan The Voice verkocht is, was dit ook een groot succes. Tot nu toe is The Voice vertaald naar 65 verschillende lokale versies en in totaal wordt het in 180 landen uitgezonden. Ruim 500 miljoen (!) mensen kijken en luisteren naar het programma. Momenteel stopt RTL met uitzenden van The Voice of Holland. We weten allemaal door welke verschrikkelijke situatie dat komt…

De Falcon 7X is het privévliegtuig van de Mol

Zoals je je kunt voorstellen, heeft de Mol ondertussen een aardig zakcentje bij elkaar gespaard. Dit mede door de verkoop van Talpa Media en de internationale verkoop van verschillende tv-formats. Van dit geld heeft hij in 2015 een privévliegtuig aangeschaft die beschikt over ongekende luxe.

 

Het gaat om de Falcon 7X met straalmotoren. Deze jet valt onder het kenmerkende registratienummer PH-TLP, de laatste letters staan natuurlijk voor zijn grote bedrijf Talpa. Volgens de specificaties van de fabriek heeft het toestel een topsnelheid van 900 km/uur en een bereik van 11.000 kilometer. Welke uitvoering John precies heeft aangeschaft is niet duidelijk, maar over de ‘goedkoopste’ versie is al veel te zeggen. Deze zou namelijk over leren stoelen beschikken die draaibaar zijn naar alle kanten en een keuken met de meest moderne keukenapparatuur.

Maar hoeveel kost zo’n vliegtuigje nou precies, als we de prijs weten kunnen we natuurlijk alvast beginnen met sparen. Dan ben je nog wel even bezig, want zelfs voor de Mol was dit een greep uit zijn portemonnee. De privéjet kostte namelijk een goede vijf miljoen euro. We zeggen wel een greep uit zijn portemonnee, maar als we de cijfers hierboven zien zal dat ook wel weer meevallen. De Mol kan zich in ieder geval ondergedompeld in luxe verplaatsen met deze luchttaxi.

Of het een greep uit zijn portemonnee is, kun je het best zelf bepalen. Bekijk het vermogen van John de Mol.