Ook je penis wordt een dagje ouder

Dat de penis – en daarmee ook het functioneren ervan – voor het leeuwendeel van de mannelijke bevolking van groot belang is, is een understatement. Toch gaat ook je jongeheer de effecten van het ouder worden ervaren. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om de grootste ongemakken te voorkomen of in het slechtste geval kunt vertragen.

Het za(a)kje gaat hangen

Als je trots bent op je klokkenspel, dan is dit wellicht het bericht waar je niet op zit te wachten: het zaakje gaat naar mate je ouder wordt hangen. Dat is dan vooral het gevolg van het verlies van spiermassa. Op zich kun je daar weinig tegen doen, er zijn nu eenmaal geen fitness oefeningen die ervoor zorgen dat die desbetreffende spieren steviger worden.

De oplossing is echter voor handen. Je zou kunnen kiezen voor een operatie: scrotumplastie. Veel makkelijker is het om vaarwel te zeggen tegen de sigaret en een gezond lichaamsgewicht nastreven.

Je derde been wordt kleiner

Een nadeel van het ouder worden is dat veel gaat krimpen. Je wordt niet alleen qua lengte minder indrukwekkend, ook je jongeheer zal aan lengte gaan inleveren. Het goede nieuws is dat je niet bang hoeft te zijn voor een micropenis, maar het ding wordt wel wat kleiner. Daar is helaas weinig tegen te doen. Een gevolg van het ouder worden is namelijk dat gezonde, elastische huidcellen worden vervangen door minder flexibele exemplaren.

gebroken penis

Je kunt de penis dus niet langer maken, maar er is wel een andere methode die het visuele effect wat beperkt: stoppen met drinken. Vooral je bierconsumptie zorgt ervoor dat een deel van je penis wordt verborgen onder de huid. Kortom, wordt je buik kleiner, dan zal je jongeheer aanmerkelijk groter lijken. Dat is overigens de moeite waard. Voor elke 15 kilo aan gewicht wat je kwijt raakt, krijgt je penis er een halve centimeter extra voor terug.

De gebogen penis

Geniet er maar van als je jong bent, als je ouder wordt is het namelijk gedaan met die mooie erectie. Je penis zal namelijk naar mate de jaren vorderen, een kromming ontwikkelen. Dat effect wordt veroorzaakt door tal van kleine littekens die je ooit, zonder het te merken hebt opgelopen. Dat kan bijvoorbeeld komen door het sporten, maar ook door veelvuldig gebruik van de penis in je vruchtbare jaren. Die littekens hopen zich op en groeien ook verder over de lengte van je penis. Na verloop van vele jaren ontstaat zou een kromming waar je wellicht minder trots op bent.

De medische wetenschap heeft hier echter een oplossing voor in de vorm van medicatie. Dat zorgt ervoor dat de plaque rond het littekenweefsel oplost en je jongeheer weer in de oude vorm terugkeert.

Erectiestoornissen

Er zijn wereldwijd miljoenen mannen met erectiestoornissen en de reden is vaak een vernauwing van de bloedvaten in de penis. “Een erectiestoornis is net als een hartaanval, maar dan van de penis”, legt Dr. Steixner, een Amerikaanse seksuoloog uit. “Om dit te voorkomen, is er een welgemeend advies: eet gezond en beweeg meer, bij voorkeur in de sportschool.”

Risico op peniskanker stijgt

Peniskanker mag wellicht minder bekend zijn dan andere vormen van kanker zoals prostaat- en zaadbalkanker, dan wil niet zeggen dat het niet voor kan komen. Het is daarom belangrijk ook te hebben voor symptomen zoals bloedverlies, een vreemde geur of huiduitslag. Ook huidkanker op de penis is mogelijk, met name bij mannen die veelvuldig gebruik maken van de zonnebank.

Naast bovengenoemde klachten, speelt ook de persoonlijke hygiëne een rol. Zelfs als je uit religieuze of persoonlijke overwegingen bent besneden, is een goede persoonlijke hygiëne van belang om klachten te voorkomen.