Bacurau is originele Braziliaanse western

Denk je aan een Western, dan denk je waarschijnlijk aan cowboys, paarden en shoot-outs. Een goed voorbeeld zou The Hateful Eight van Quentin Tarantino kunnen zijn. Recenter is de detectiveserie Longmire ook een opvallende naam in het westerngenre. De film Bacurau vertoont wellicht gelijkenissen met het genre, maar is tegelijkertijd ontzettend uniek. En tamelijk bizar.

Mysterieuze taferelen in het dorp

Bacurau gaat over een klein Braziliaans dorp. Het dorp is vrijwel helemaal afgesneden van de buitenwereld. Zo wordt hun watervoorraad steevast via een grote watertank aangeleverd. Gedurende de film vinden er meer en meer vreemde ontwikkelingen plaats in het dorp. Bacurau is niet meer te vinden op een online kaart, een grote groep paarden rent het dorp door en de watertank blijkt te zijn beschoten. Wat is hier aan de hand?

Bacurau

In Bacurau strijden de dorpelingen tegen gevaarlijke vijand

De film wordt pas echt spannend als blijkt dat het dorp te maken krijgt met een groot gevaar. Rijke buitenlanders terroriseren het gebied namelijk, met als doel het opjagen en vermoorden van de dorpelingen. Het dorp besluit terug te vechten, wat voor zenuwslopende en spannende taferelen zorgt.

De nieuwe film is een mengelmoes van genres

Behalve westernelementen, zijn er ook science-fiction en horror-kenmerken terug te zien in de film. Het is hierdoor een film geworden die je van het eerste moment in z’n greep houdt. In Brazilië werd de film massaal in de bioscoop gezien. Dat kan ook te maken hebben met het sterk satirische karakter van Bacurau. De film lijkt een weerspiegeling te zijn van de situatie in Brazilië en commentaar te leveren op de Braziliaanse politiek. Hierdoor is het meer geworden dan een simpele actiefilm.

Bacurau

Goede ontvangst en hoge scores

Niet alleen in Brazilië werd Bacurau positief ontvangen. Op IMDb wordt er namelijk een gemiddelde van een 7.6 aan de film verbonden. Op Rotten Tomatoes is dit zelfs een 7.7 als score. Bovendien won de film één van de meest prestigieuze filmprijzen. Dit was op het festival van Cannes in 2019. Bacurau won daar de juryprijs. Genoeg redenen dus om de film aan te zetten. De trailer is alvast hieronder te vinden.