Waarom zou je stoppen met alcohol drinken?

Er zijn veel redenen te bedenken om niet te stoppen met alcohol. Het is gezellig, je wordt er misschien net wat losser van, je beleeft mooie avonden en het wordt in sommige situaties ook bijna verwacht dat je drinkt. Maar misschien drink je net wat te vaak of heb je moeite met je grenzen. Het opgeven van alcohol is vaak moeilijk, maar de voordelen maken dat het op zijn minst het proberen waard is. Als je stopt met alcohol gebeuren onder andere de volgende dingen met je lichaam.

Je eet minder snel teveel

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat alcohol een van de grootste redenen is die leidt tot overeten. Mensen die ongeveer twee glazen alcohol hadden gedronken, aten 30 procent meer eten dan mensen die niet hadden gedronken. Dit komt omdat alcohol je gevoeliger maakt, ook gevoeliger voor geuren van eten. Vul de rest zelf maar in.

stoppen met alcohol MAN MAN
Foto via: Instagram Richy Koll

Je slaapt beter

In eerste instantie slaap je van alcohol prima, je komt althans goed in slaap. Dat is ook waarom sommigen zweren bij een slaapmutsje. Maar je slaapt juist minder goed. Je komt niet in een diepe slaap en je wordt vaker wakker. De slaapkwaliteit wordt slechter en je wordt minder uitgerust wakker. In het begin zul je misschien wat meer wakker liggen, maar uiteindelijk slaap je veel beter zonder alcohol en zul je frisers wakker worden. Dit zorgt ook voor een beter humeur, meer concentratie en betere mentale gezondheid.

Je krijgt zin in suiker

Van alcohol kun je vrolijker worden, omdat je dopamine aanmaakt. Suiker heeft hetzelfde effect en daarom kun je meer zin krijgen in suiker. Je vervangt het ene dus met het ander. Zeker in het begin kan het dus zijn dat je heel veel zin hebt in suiker om dezelfde mentale staat te bereiken.

Je zult waarschijnlijk afvallen

Dit komt door meerdere factoren. Allereerst zitten er in alcohol veel calorieën, een avondje drinken loopt dan ook aardig op wat betreft je inname van calorieën. Daarnaast krijg je van alcohol honger, iedereen kent wel de pizza of shoarma na het stappen. Dat is weer een hoop calorieën die je zonder alcohol niet zou nemen. Tot slot is er nog de dag na het drinken van (teveel) alcohol. Dan heb je vaak zin in vette hap en weinig zin in activiteit. Een bezoekje aan de sportschool zit er vaak niet in en een dagje bank hangen met lekkere dingen en friet als diner wel. Als je alcohol laat staan krijg je dus veel minder calorieën binnen en zul je op den duur afvallen, of in elk geval minder aankomen.

stoppen met alcohol MAN MAN
Foto via: Instagram Felix

Je krijgt een mooiere huid

Je huid wordt niet bepaald mooier door alcohol. Ten eerste droogt alcohol uit, en dat levert een grauwe en soms droge huid op. Daarnaast verdwijnen bij het stoppen met alcohol vlekken rondom je neus en op je wangen. Bovendien verbetert het stoppen met alcohol huidproblemen zoals acne. Al met al ga je er dus beter van uit zien.

Het kan zijn dat je je soms slecht voelt bij sociale gelegenheden

Zeker in het begin kan het zijn dat je je niet beter gaat voelen als je stopt met alcohol. Op sociale gelegenheden kun je je alleen voelen en de opmerkingen die je krijgt over je ‘niet-drinken’ maken het niet bepaald beter. Daarnaast drinken mensen om opener, vrolijker en zelfverzekerder te worden. Dat zul je nu uit jezelf moeten halen en dat is lastig, zeker in het begin. Uiteindelijk leer je dit en heb je geen alcohol meer nodig en dat maakt het alleen maar beter.

Het bespaart geld

Drinken is duur, ongeacht wat je drinkt. Een avondje stappen loopt aardig in de papieren. En als je niet drinkt zal dit waarschijnlijk minder het geval zijn, tenzij jij je cola of spa rood in hetzelfde tempo drinkt als de rest. En hoe meer je drinkt, hoe minder je nadenkt over hoeveel je uitgeeft. Niet drinken bespaart dus geld, zeker op jaarbasis.

stoppen met alcohol MAN MAN

De kans op kanker wordt kleiner

Alcohol vergroot de kans op een aantal vormen van kanker, zo heeft onderzoek uitgewezen. Het gaat om mond-, keel-, lever- slokdarm- en darmkanker. Het risico wordt dan al groter met elk glas alcohol dat je drinkt en dus ook kleiner als je niet meer drinkt. Aan de andere kant zijn er wel onderzoeken die aantonen dat gematigd gebruik van alcohol het risico op hart- en vaatziekten verkleint. De kans op een beroerte, diabetes en hartfalen neemt een klein beetje toe. Dit is wel alleen als je voor het stoppen een lichte drinker was.

Alcohol heeft ook een negatieve invloed op je sportprestaties, maar je kunt wel degelijk drinken en fit blijven.