De echte Peaky Blinders bendeleden

Peaky Blinders, wie kent de serie niet? De serie focust op de Shelby familie, met natuurlijk Cilian Murphy in de hoofdrol als Tommy Shelby. De familie maakt zich in de serie berucht vanwege hun criminele activiteiten.

Ook in het echt heeft de bende bestaan. Sterker nog: de bedenker van de serie, Steven Knight, heeft zelf ook banden met de serie. De ooms van zijn vader waren vroeger namelijk als boekhouders betrokken. De bende was vanaf 1890 tot het begin van de 20e eeuw actief op de straten van Birmingham. Mugshots van criminelen uit de jaren ’30 tonen criminelen die perfect in de bende hadden gepast.

Peaky Blinders

Criminelen uit de jaren ’30 passen zo in de serie

Ook in de jaren ’30 waren er beruchte criminelen actief in Engeland. Een tijd nadat de originele bende bestond dus. Mugshots van deze criminelen zijn prijsgegeven én ingekleurd. Doordat er kleur is toegevoegd aan de oorspronkelijke zwart-wit foto’s, komen de criminelen tot leven. Zij waren niet onderdeel van een bende, maar waren criminelen die zich bezighielden met diefstal, inbraken, zakkenrollen en bedelen. Wat dat betreft zijn de criminele zaken net wat minder spectaculair dan we van Peaky Blinders zijn gewend.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 7:54 ERROR (@7.54error)

Veel overeenkomsten met de echte Peaky Blinders

De mugshots tonen dus niet de echte bendeleden van de oorspronkelijke Peaky Blinders. Het jaartal is te laat en ook de streek (Tyneside) waarin ze actief waren komt niet overeen met de show. Toch zijn er wel degelijk gelijkenissen. We zien op de mugshots flat caps, nette hoeden en maatpakken voorbij komen. Die stijl lijkt erg op de stijl die we uit de serie kennen. Ook lijken dit geen mannen die je graag tegenkomt in een donkere steeg. Als je ons dus had verteld dat dit nieuwe figuranten of personages waren uit het nieuwe seizoen, hadden we dat zo geloofd.

Wie weet dat er in de toekomst wel een serie wordt gemaakt over deze mannen. Tot die tijd wachten we met spanning af op Peaky Blinders seizoen 6. We weten in elk geval al wel wel waar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen over gaat.