Communiceer openlijk met elkaar

Allereerst is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat jullie goed met elkaar communiceren. Als jij merkt dat het tussen de lakens niet lekker gaat, of dat er een gebrek aan intimiteit in de relatie is, dan moet je dat bij haar aangeven. Om dit gesprek aan te gaan moet je best wel wat moed hebben. Je wil natuurlijk ook geen druk op je partner leggen. Het is daarom ook superbelangrijk dat je laat merken dat het in eerste instantie een vraag is. Speelt er iets waardoor je partner er even geen behoefte aan heeft? Is dit iets waar jij iets voor haar kan betekenen? Door openlijk met elkaar te communiceren weet je waar je aan toe bent.

Laat goed merken dat je naar haar luistert

Juist omdat je geen druk op haar wil leggen, is het belangrijk dat je goed naar haar luistert. Dit doe je door je partner de ruimte te geven om haar gevoelens en gedachten te uiten zonder oordeel. Laat haar weten dat je echt luistert en geïnteresseerd bent in haar perspectief. Je moet hierbij veel open vragen stellen om zo meer inzicht te krijgen, zoals “Kun je me vertellen wat er door je heengaat?” of “Wat zou je willen dat er verandert?”

Doordat je door blijft vragen, weet je partner dat je echt naar haar luistert. En het kan natuurlijk ook zijn dat ze zelf niet goed weet wat er speelt. Misschien zijn er dingen die jou zijn opgevallen. Dit zou je ook kunnen noemen als het aan jou vraagt. Zorg er hierbij dan wel voor dat je praat vanuit ‘ik’-verklaringen om je gevoelens te delen. Als je namelijk zegt “jij doet dit” of “jij reageert zo”, dan kan dat al snel heel aanvallend voelen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik voel me bezorgd en een beetje onzeker over onze intieme relatie, en ik wil begrijpen hoe jij je voelt.”

weinig actie in slaapkamer relatie

Werk aan de relatie als dat nodig blijkt

Zijn er toch een aantal punten benoemd die terugvallen op jullie relatie, dan moeten jullie misschien toch aan de relatie werken. Identificeer hiervoor eerst mogelijk andere problemen in jullie relatie en werk samen aan oplossingen. Alles komt van twee kanten, dus moeten jullie ook samen voor een oplossing zorgen. Het kan goed zijn dat jij daarvoor ook jouw gedrag moet aanpassen of compromissen moet sluiten waar je in eerste instantie geen zin in hebt. Toch is dit de enige manier om verder te kunnen. Een sterke emotionele band vormt de basis voor gezondere intimiteit between the sheets. Plan bijvoorbeeld regelmatig tijd voor jullie tweeën, zonder afleidingen, om de emotionele band te versterken.

Komen jullie er niet uit? Denk dan eens aan professionele hulp

Helaas komt het nog wel eens voor dat jullie het niet samen kunnen oplossen. Maar dat is helemaal niet erg! Er zijn niet voor niks professionals die er zijn om bij dit soort kwesties te ondersteunen. Natuurlijk kun je het zelf vervelend vinden dat er hulp van buitenaf nodig is. Toch ken je vast wel mensen waarbij je zelf wel eens hebt gedacht “gingen die twee maar op zoek naar professionele hulp.” Overweeg bijvoorbeeld gezamenlijk of individueel relatietherapie. Een professionele therapeut kan helpen bij het identificeren van dieperliggende problemen en communicatiepatronen. Het kan ook een veilige ruimte bieden om kwetsbare onderwerpen te bespreken die moeilijk te uiten zijn in dagelijkse gesprekken.

Wees geduldig

Maar het belangrijkste: wees geduldig. Of jullie nou geen intimiteit meer hebben omdat er iets specifieks is gebeurd, of omdat het tussen jullie niet goed zit, veranderingen in een relatie kosten tijd. Wees geduldig en geef elkaar de ruimte om te groeien. Blijf consistent in je inspanningen om de relatie te verbeteren, ook als veranderingen langzaam lijken te komen. Waarschijnlijk is het voor jullie beiden frustrerend, dus probeer elkaar te steunen en te helpen waar dat kan. Werk aan het herstellen van emotionele intimiteit door kleine gebaren van genegenheid, zoals knuffelen, hand vasthouden, of lieve berichtjes sturen. Creëer ook een ontspannen sfeer waarin jullie je beiden comfortabel voelen om genegenheid te tonen zonder druk. En onthoud dat elke relatie uniek is. Het is belangrijk om samen te werken aan oplossingen die passen bij jullie specifieke situatie. Het doel is om een open en ondersteunende omgeving te creëren waarin jullie je allebei gehoord en begrepen voelen.

Ben je aan het daten met iemand, maar weet je niet of het iets serieus kan worden? Bekijk dan is het lust of liefde wat ik voel?