1. Bepaal wat intimiteit voor jou betekent in een relatie

Het klinkt wellicht heel cliché of zweverig, maar het is handig om te weten wat intimiteit voor jou betekent. Als je dat niet helder hebt voordat je het gesprek aangaat met je partner, kun je het gesprek beter niet voeren. Het zou namelijk ook kunnen dat je veel meer behoefte hebt aan emotionele verbinding dan aan fysieke verbinding, zonder dat je dat in de gaten hebt. Mocht je wel meer behoefte hebben aan fysiek contact, probeer dan onder woorden te brengen hoe je dat het liefst vorm zou willen geven. Misschien heb je meer behoefte aan bijvoorbeeld knuffelen op de bank. Want nogmaals: intimiteit is meer dan alleen ‘de daad’. Een grotere behoefte aan intimiteit betekent dus niet direct ook een grotere behoefte daaraan.

2. Wees eerlijk over je voorkeuren in bed

Misschien kom je erachter dat je inderdaad meer behoefte hebt aan meer actie in bed, of wellicht zijn er nieuwe dingen die je in bed wil proberen. Dan is het heel belangrijk dat je daar eerlijk over bent tegen je partner. Je kunt namelijk niet van hen verwachten dat ze dit ruiken of weten zonder dat je het laat doorschemeren. Zo’n gesprek is – zeker als je dat niet geregeld doet – best spannend en vraagt je om je kwetsbaar op te stellen. Maar dat geldt ook voor jouw partner: het is daarom belangrijk om een open gesprek te voeren, waarin ook haar voorkeuren ingebracht mogen worden. Dit is de enige manier om nader tot elkaar te komen en iets aan jullie leven tussen de lakens te kunnen veranderen. Vervolgens zullen jullie allebei wat meer je best moeten doen om in elkaars behoeften te kunnen voorzien.

gebrek aan intimiteit in relatie

3. Houd rekening met factoren buiten jullie relatie

Het is natuurlijk niet gezegd dat een gebrek aan intimiteit te maken heeft met de wisselwerking tussen partners. Sterker nog, vaak heeft een gebrek aan intimiteit te maken met externe factoren. Stress heeft bijvoorbeeld een funeste uitwerking op het leven tussen de lakens, omdat zowel je hoofd als je lichaam in de overlevingsstand staan. Daarnaast is weinig slaap niet bevorderlijk voor de drift. Bovendien kunnen medicijnen, alcoholgebruik en diëten een negatieve uitwerking op het geheel hebben. Ga dus na of het gebrek aan intimiteit wellicht te maken kan hebben met één of meer van deze factoren, voordat je wijt aan jezelf of de ander. Hebben jullie net een kind gekregen? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de ‘boosdoener.’ Een kind eist namelijk het grootste deel van de aandacht op, waardoor jullie (voorheen) spetterende leven in bed even op een lager pitje komt te staan.

4. Maak tijd voor elkaar en raak de ander aan

Een relatie vergt onderhoud, en dat betekent dat je in elkaar zult moeten blijven investeren. Daarom is het belangrijk dat je tijd en energie in elkaar steekt. Creëer die ruimte dus ook en plan momenten in dat je tijd met elkaar doorbrengt. Dat kan een avondje op de bank zijn, maar ook een etentje of een andere activiteit. Het laatste wat je wil is elkaar constant ’s avonds laat te treffen en je te moe bent om nog te connecten met elkaar. Daarnaast is het erg belangrijk om fysiek contact te blijven opzoeken, ook als je daar van nature misschien minder van houdt. Contact maken kan op alle denkbare manieren: via handen, voeten, lippen, knuffels, en ga zo maar door. Mocht je het echt goed willen aanpakken, kun je bijvoorbeeld voorstellen om elkaars rug te gaan masseren.

5. Blijf communiceren met elkaar

Communicatie is key. Dat geldt eigenlijk op alle fronten binnen een relatie, dus ook op het gebied van intimiteit. Praten is dan ook de enige manier om elkaars hersenspinsels te leren begrijpen en zo nader tot elkaar te komen. We zitten immers gewoon in ons eigen brein opgesloten en het kan heel helpend zijn om je gedachten uit te spreken. In een relatie is dat zelfs noodzakelijk om op de hoogte te blijven van wat er in je partner omgaat. Probeer dus zoveel mogelijk met elkaar in gesprek te blijven. Blijf in deze gesprekken open en eerlijk en verval niet in verwijten. Je kunt snel de behoefte voelen om de ander ervan te overtuigen dat jouw gevoelens en gedachten logisch zijn, maar voor jouw partner kan dezelfde situatie hele andere gevoelens en gedachten oproepen.

Lees ook: de vijf belangrijkste behoeftes waar iedereen naar verlangt binnen een relatie.