Gewichtstoename door buikvet

Het ene vet is het andere niet en daarom is het van belang om te weten waarom het zo belangrijk is om het overtollige buikvet te bestrijden. In tegenstelling tot het onderhuidse vet vormt het buikvet een directe bedreiging voor veel organen. In medische termen hebben we het dan over visceraal vet. Dit wordt opgeslagen in de buikholte, het deel van het lichaam waar zich ook belangrijke organen als de lever, maag, nieren en darmen zich bevinden.

oorzaken buikvet en afvallen

Om het gevaar van buikvet nog duidelijker te verwoorden: het is metabolisch actief. In gewoon Nederlands: het gedraagt zich als een orgaan op zich. Het aanwezige buikvet kan namelijk de werking van bepaalde hormonen beïnvloeden (lees: verstoren). Dit heeft dus impact op een aantal belangrijke processen in ons lichaam zoals het reguleren van de eetlust, het gewicht, de stemming en de hersenfunctie. Het buikvet beïnvloedt daarnaast ook de cortisolspiegels die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van stress. Met die kennis in het achterhoofd is het dan ook begrijpelijk dat het geassocieerd wordt met een verhoogd risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en bepaalde soorten kanker.

Afvallen? Vijf manieren om buikvet aan te pakken

Het is dus duidelijk dat buikvet meer kwaad doet dan goed. Het goede nieuws is dat het relatief eenvoudig aan te pakken is. Voor je echter fanatiek aan de slag gaat met je gewicht is het belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van het overtollige buikvet. Om het effectief te bestrijden en af te vallen, moet je immers de oorzaak aanpakken.

De oorzaken van het ontstaan van buikvet

Even een open deur intrappen: te veel eten en te weinig bewegen is het recept voor een ongelimiteerde gewichtstoename. Dat is logisch, maar er spelen meer factoren een rol in de toename van vooral het buikvet:

1. Je eet transvetten

Transvetten zijn de boosdoeners bij uitstek. Naast het gegeven dat transvetten zorgen voor toename van je lichaamsgewicht, zorgen ze ook voor verplaatsing van vet richting je buik. Laat dus voortaan de bekende snacks als cakes, koekjes, ijs, popcorn, taarten, gefrituurd eten, fastfood en dergelijke staan.

2. Je bent serieus gestrest

Stress zorgt voor gewichtstoename. Als onder invloed van aanhoudende spanningen de cortisolspiegel in je lichaam stijgt, zorgt dit ook voor de toename van insuline. Het gevolg is dat je suikerspiegel drastisch naar beneden wordt bijgesteld. Het gevolg: je krijgt trek doordat je lichaam de verbrande calorieën tracht aan te vullen. En ja, dat laatste doe je dus, vaak uit gemakzucht, door middel van snacks.

3. Je drinkt te veel alcohol

Misschien niet de meest populaire onthulling, maar te veel alcohol resulteert op termijn in een bierbuik. Je lichaam kan moeilijk omgaan met alcohol en zet het om in acetaat. Hier begint het echte probleem: ook acetaat kan het lichaam niet opslaan, maar het werkt wel als een alternatieve energiebron. Dat klinkt mooi, maar het nadeel van acetaat is dat het ervoor zorgt dat de aanwezige eiwitten en koolhydraten worden omgezet in vetten. Dat proces vindt vooral plaats in de buikregio omdat daar juist de meeste eiwitten en koolhydraten bevinden.

4. Je hebt te veel van de verkeerde darmbacteriën

De meeste bacteriën die in je darmen leven zijn behoorlijk nuttig. Ze produceren hormonen, reguleren je immuunsysteem, verteren voedsel, extraheren voedingsstoffen, beheersen je humeur, beheren je eetlust en nog veel meer. Dat zwaarlijvige mensen de neiging hebben om een ​​hoger aantal Firmicutes-bacteriën te hebben, is geen toeval. Deze bacterie heeft de vervelende eigenschap dat het de opname van calorieën uit de voeding verhoogt en daarmee het overgewicht in stand houdt.