Oorzaken van een opgeblazen gevoel

Iedereen heeft na het eten wel eens last gehad van een opgeblazen gevoel. Wanneer je merkt dat je buik wat groter is en je hebt net teveel gegeten, kan het lijken als of je op ploffen staat. Maar in de meeste gevallen is een opgeblazen gevoel onschuldig. Mocht je er veel last van hebben, dan hebben we hier tien dingen, die je mogelijk dat vervelende gevoel geven.

1. Je eet te snel

Ben jij altijd diegene die als eerst zijn bord leeg heeft? Een opgeblazen gevoel kan veroorzaakt worden door het te snel eten. Wanneer je snel eet, heb je veel kans dat je lucht binnenkrijgt. Dit zorgt voor extra gasvorming.

2. Je eet te grote porties

Je lichaam verteert je voedsel makkelijker wanneer je niet te grote porties neemt. Het is daarom beter om over de dag wat kleinere maaltijden te eten, met wat meer tussendoortjes dan drie hele grote maaltijden in een keer naar binnen te werken.

3. Je eet te weinig vezels

Mannen hebben minimaal 38 gram vezels nodig per dag, wanneer je hier niet genoeg van binnen krijgt, kan dit er voor zorgen dat je verstopt raakt. Vezels zorgen voor een goede, soepele stoelgang, dus belangrijk om dit niet over te slaan.

vezelrijk eten

4. Je gaat plotseling veel meer vezels eten

Wanneer je na het horen over het effect van te weinig vezels van plan bent om meer boterhammen en rijst te gaan eten, moeten we je waarschuwen. Ook wanneer je ineens te snel te veel vezels gaat eten, kan dit voor hetzelfde effect zorgen

5. Lactose intolerant

Het kan zijn dat je vanwege een lactose-intollerantei niet goed tegen zuivel kan. Wanneer je dan een glaasje melk drinkt of kaas eet kan dit een opgeblazen gevoel veroorzaken omdat je lichaam het niet goed kan verteren. Soms weten mensen het niet, dus houd het goed in de gaten.

6. Je eet te weinig

Het kan zijn dat je te weinig eet en dat je daarom iets grotere porties moet eten. Het kan ook zijn dat je niet gevarieerd genoeg eet.

7. Variƫren in groenten

Ik hoor je al denken, maar groente is toch gezond. Dat klopt dat moet je ook zeker blijven eten. Maar er zijn verschillende gezonde groenten die voor een opgeblazen gevoel zorgen. Zoals broccoli of uien. Wanneer dit het geval is zou je er voor kunnen kiezen om een alternatief te zoeken.

groene groenten niet eten voor het sporten

8. Koolzuur

Mineraalwater of frisdrank met prik kan dankzij koolzuur ervoor zorgen dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Neem dus in dit water zonder koolzuur en frisdrank kunnen we eigenlijk altijd afraden.

9. Je drinkt teveel alcohol

Ben jij iemand die wel van een feestje houdt en daarbij ook graag heel wat drinkt. Dit kan ook te maken hebben met je winderigheid. Het wordt dan ook geadviseerd alcohol te minderen en eerder een glas water te drinken.

10. Medische reden van een opgeblazen gevoel

Het kan zijn dat je opgeblazen gevoel komt door een onderliggende medische reden zoals: De ziekte van Crohn of verstoppingen in het maag-darm kanaal. Wanneer je het gevoel hebt dat je opgeblazen gevoel een medische reden heeft is het altijd om een dokter te bezoeken.