Oorzaken van jeukende oksels

Misschien heb je bij jezelf zoiets van, een jeukende oksel is toch niet zo’n groot probleem? Maar hoewel we voor grotere medische uitdagingen staan, kunnen ook dit soort dingen irritant zijn. En wanneer je het niet goed aanpakt, kunnen in sommige gevallen de klachten verergeren. Daarom hebben we hieronder vijf mogelijke oorzaken van jeuk op een rijtje.

 

1. Een warmte-uitslag

We zullen waarschijnlijk steeds meer mensen last krijgen van warmte-uitslag. Dit kan ontstaan, wanneer je zweetkanaaltjes verstopt raken, waardoor zweet niet naar buiten kan. Het gevolg is dat je dan rode bultjes en blaasjes krijgt die zich vullen met vocht en dat jeukt. Gelukkig kan het snel over gaan, wanneer je verkoeling opzoekt of een verkoelende crème gebruikt.

2. Ingegroeide haren

Ingegroeide haren, zijn haren in de oksel die weer teruggroeien in de huid. Dit leid tot rode bultjes op de huid. Het gevolg hiervan is dat je oksel kan ontsteken waardoor er irritatie ontstaat. Dit leidt tot het jeuken van de oksel.

jeukende oksels

3. Allergisch voor bepaalde ingrediënten

Over het algemeen bevatten deodoranten verschillende geurstoffen en bevat het alcohol. Dit zijn ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat je huid gaat irriteren. Zoek in dit geval naar deo voor een gevoelige huid zodat het niet aan deze stofjes kan liggen waardoor jij gedag kan zeggen tegen die jeukende oksels.

4. Last van huiduitslag

Intertrigo of huiduitslag kan worden veroorzaakt wanneer je huid geprikkeld wordt door wrijving en je aan het zweten bent. Je kunt deze huidaandoening aan de volgende symptomen herkennen. Je krijgt last van jeuk, roodheid, wondpijn of je oksels beginnen minder fris te ruiken
door een stinkende afscheiding.

Het is al met al geen fris verhaal, maar nu je inzicht hebt in een paar van de mogelijke oorzaken, kun je er in ieder geval wat aan gaan doen.