Ongemakkelijke stiltes op een date te voorkomen

Een afspraak met een klant of een collega is heel anders dan een date met iemand die je net hebt leren kennen. In veel gevallen ken je jouw klant of collega een stuk beter dan je laatste verovering en dus is er altijd wel genoeg gespreksstof te vinden. Bij een date werkt dat toch net even anders.

 

1. Bereid je goed voor

Ook voor een succesvolle date is een goede voorbereiding een vereiste. Zoek gewoon wat ‘small talk’ onderwerpen uit. Dat kan overigens van alles zijn. Weet je stomtoevallig de Facebookpagina van je date of haar Insta, dan heb je al snel wat onderwerpen te pakken die interessant zijn. In dat geval maak je direct een goede indruk. Houd ook altijd wat vragen paraat mocht je even niets meer weten.

2. Stel open vragen

In veel gevallen hangt een goed gesprek af van de manier waarop je vragen stelt. Ben je bang iemand te treffen die communicatief minder goed onderlegd is, gebruik dan open vragen. Dit is het type vraag waarbij het uitgesloten is dat je enkel een ja of nee te horen krijgt. Zo kun je vragen of ze een leuke dag heeft gehad, maar veel slimmer is het om te vragen wat ze vandaag heeft gedaan. In het laatste geval is de kans groot dat je een uitgebreider antwoord krijgt.

3. Vertel ook over jezelf

Luisteren is een ding, maar er is geen enkele wet die het je verbiedt om iets over jezelf te vertellen. Dat hoeft niet alleen over je persoonlijkheid te gaan, het kan net zo goed iets bijzonders zijn wat je recent hebt meegemaakt.

stiltes voorkomen dates

4. Loop even weg en neem je tijd

Dreigt er een ongemakkelijke stilte, loop dan gewoon even van tafel. Je kunt je altijd even excuseren door naar het toilet te gaan ook al moet je dat natuurlijk geen vijf keer op een avond doen. Door je heel even terug te trekken geef je jouw date de gelegenheid om even na te denken en mogelijk zelfs met een onderwerp te komen.

5. Geef antwoord met meer dan 5 woorden

Slim zijn kan helpen tijdens het daten, vooral als het gaat om het voorkomen van ongemakkelijke stiltes. De gouden tip: zorg ervoor dat je antwoord uit meer dan vijf woorden bestaat. De reden is eenvoudig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een langer antwoord snel wordt gezien als een teken van oprechte interesse. Uiteindelijk wil je haar het gevoel geven dat je ook echt ‘into’ haar bent.

6. Stiltes zijn oké

Oké, je hebt even niks te zeggen. Geen punt. Niet elke stilte is ongemakkelijk, bovendien hoef je niet elke dreigende stilte krampachtig te voorkomen. In veel gevallen is juist het tegendeel belangrijker: je geeft je date de gelegenheid om ook iets te zeggen. Ratel je aan een stuk door dan wek je al snel de indruk dat je bang bent dat er een stilte valt. Die houding geeft daardoor ook aan dat je eigenlijk niet of nauwelijks naar je partner luistert.

7. Haak in op actualiteiten

Grote kans dat er recent iets in het nieuws is verschenen wat je gesprekspartner interessant vindt. Dat wil overigens niet zeggen dat je elk controversieel onderwerp op tafel moet gooien. Blijf dus even weg van politiek getinte onderwerpen, maar heb het over iets anders.

date tips die je moet negeren

8. Vraag om advies of geef een compliment

Lukt het met bovenstaande adviezen niet om stiltes te voorkomen, richt je dan op de psychologie. Een compliment geven lokt vaak snel een positieve reactie uit waar je op kunt voort borduren. Ook het subtiel vragen om advies is vaak een prima manier om het gesprek gaande te houden.

9. Benoem de stilte gewoon

In sommige gevallen kan je de stilte ook gewoon benoemen. Vaak zorgt dit voor het verbreken van de spanning. Dat de ander dat meer haar best gaat doen om onderwerpen aan te dragen is een vanzelfsprekendheid.

10. De awkward turtle (bonus)

Voor de lefgozers onder ons is er nog de ultieme tip om de stilte te doorbreken: de akward turtle. Je moet het durven, maar als je het goed doet is deze zeer succesvol. Je handen plaats je met de handpalmen naar beneden op tafel, recht voor je uit. Je duimen laat je dan als pootjes bewegen. Klinkt vreemd, maar het valt wel op. Je hebt dan ook direct een goed moment te pakken om de akward turtle uit te leggen en vaak levert dat een flinke lachbui op. Voel zelf of je dit bij jouw date kan maken, want succes is niet gegarandeerd.