Hoe ga je om met een dominante partner?

Dominantie. Het kan je relatieleven ontzettend plezierig maken en ervoor zorgen dat het spannend blijft onder de lakens, maar kan ook enorm in de weg zitten. Hoewel de ene er ontzettend onzeker van wordt, raakt de ander voornamelijk geïrriteerd. Heb jij het gevoel dat jouw partner over je heen walst en is de maat voor jou vol? Wij geven jou de belangrijkste tips om te gaan met een dominante partner, zodat jij weer lekker in je vel zit en steviger in je schoenen staat.

Zo ga je om met een dominante partner

1. Probeer het te begrijpen

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw partner haar dominantie niet echt doorheeft, terwijl jij je er mateloos aan irriteert. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat ze hoogstwaarschijnlijk uit is op een reactie. Word je meteen boos of agressief, dan werkt dit averechts. Wij snappen dat jouw emotie hoog kan oplopen, maar probeer je emoties onder controle te houden. Door vriendelijk te blijven en het te bespreken met je haar, weet ze waar jouw irritatie ligt en kan ze er iets mee doen.

2. Ga niet mee in de discussie

Een van de belangrijke kenmerken van een dominant iemand is het altijd willen winnen. Het voelt of er een strijd aanwezig is en die persoon altijd een winnaars-gevoel wil creëren voor zichzelf. Je kunt, hoe moeilijk het ook is, hier maar beter niet al te veel in mee gaan. Vermijd het machtsspel en sta erboven. Je zult zien dat haar vreugde zal afnemen en jouw irritatie langzamerhand zal verdwijnen.

3. Laat jezelf niet naar beneden halen

Iedereen ziet het weleens om zich heen gebeuren. De man of de vrouw in de relatie die compleet de touwtjes in handen lijkt te hebben. In een gezonde relatie zou je jezelf niet gemanipuleerd en geïsoleerd moeten voelen. Maar wat als jij wel tegen dit probleem aan loopt? Het is belangrijk jezelf eraan te herinneren dat ook jij rechten hebt en deze mag uitspreken.

Zo ga je om met een dominante partner

Door te bespreken met je partner dat jij jezelf benauwd voelt en ook weer eens een avondje met je vrienden wil zijn, kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Misschien heeft zij zelf helemaal niet door dat ze jou beperkt in het dagelijkse leven en vindt ze het ontzettend fijn dat je het bespreekbaar maakt.

4.  Ga voor jezelf na of dit nog wel een gezonde relatie is

Heb jij al honderden gesprekken met je partner gehad, zeggen je vrienden dat je compleet wordt gedomineerd en lijkt er maar geen verandering te ontstaan in haar houding? Dan is het verstandig bij jezelf na te gaan of je nog wel wil investeren in de relatie. Het is niet de bedoeling dat door de negatieve vicieuze cirkel waar je jezelf in bevindt, je eraan onderdoor gaat. Vind je het zelf moeilijk er realistisch naar te kijken, bespreek het dan met je familie of vrienden. Zij geven jou hoogstwaarschijnlijk uit een goede intentie het beste advies.

Heb jij nog steeds af en toe conflicten met jouw partner? Snap jij vaak niet wat ze bedoelt of mist ze iets in jullie relatie? Let dan goed op wat vrouwen belangrijk vinden in een relatie?