Ben jij een ochtendmens of een avondmens?

Wanneer je een echt avondmens bent zul je waarschijnlijk nooit een ochtendmens worden. Maar wellicht dat deze tips je ochtend toch een stukje soepeler laat verlopen dan voorheen. De meeste tips zijn echt geen hogere wiskunde, alleen een kwestie van doen.

Pak genoeg slaap

Genoeg slapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is één van de eerste stappen die je kunt ondernemen om een ochtendmens te worden. Je lichaam herstelt namelijk van de dag wanneer je ligt te slapen. Als je te weinig slaapt, dan heeft je lichaam dus niet voldoende tijd om te herstellen en zal je niet uitgerust wakker worden. De aanbevolen duur om te slapen ligt tussen de 7 en 8 uur. Dit verschilt natuurlijk per persoon en kan wat afwijken. Daarbij is het ook heel belangrijk om een ritme op te bouwen. Het helpt natuurlijk niet om de ene nacht om 10 uur naar bed te gaan en de volgende dag pas om half 2. Je lichaam heeft routine nodig en daarom is het belangrijk om op hetzelfde tijdstip op te staan. Dit geldt dus ook in het weekend. Oke, je kan zeker wel later naar bed gaan en later uit je bed komen in het weekend. Maar overdrijf dit niet. Let ook op de dingen die je slaapritme verstoren.

tips ochtendmens worden MAN MAN

Blijf van de snooze knop af

Hoe verleidelijk het ook is, druk niet meer je snooze knop in zodra je wekker af gaat. Probeer gelijk op te staan zodra je wekker gaat en start met je ochtendritueel. Stap bijvoorbeeld direct onder de douche wanneer je wakker wordt en laat je hersenen ook even opstarten. Zo heeft een koude douche veel voordelen. Daarbij kan het ook helpen om een up tempo lied in te stellen als wekker in plaats van die standaard deuntjes. Ook kan je gelijk muziek op zetten wanneer je wakker wordt. Muziek heeft namelijk invloed op ons gedrag en kan je ochtend zomaar een beetje opvrolijken.

Laat je energie opgang komen

Net zoals je hersenen moet ook je lichaam even wakker worden. Wanneer je net wat meer tijd hebt in de ochtend, probeer dan nog voor het douche een kleine work-out te doen. Oke, een work-out is misschien net iets teveel van het goede, dus wat rek- en strekoefeningen kunnen ook al zorgen dat je hartslag omhoog gaat. Hierdoor zal je bloed namelijk sneller door je aderen stromen en wordt er meer zuurstof door je lichaam gepompt waardoor je de dag energieker begint.

tips ochtendmens worden MAN MAN

Sta op zonder zorgen

Regelmatig komt het voor dat je wakker wordt en gelijk beslissingen moet gaan maken. Wat doe je aan? Heb je ontbijt in huis? Wat ga je eten voor de lunch? Allemaal vragen die je eigenlijk de avond ervoor al kunt beantwoorden. Voer taken al uit gedurende de avond voordat je gaat slapen. Zo geef je jezelf in de ochtend meer rust. Leg je kleding alvast klaar, maak eventueel je ontbijt en lunch ook al klaar. Bovendien bespaar je er ook nog eens tijd mee, en kun je uitgebreid ontbijten of gaan sporten in de ochtend.