1. Huisdieren
Heel gezellig wanneer je alleen met je kat woont en ze komt gezellig mee naar je slaapkamer, maar dit is niet zo verstandig. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het hebben van een huisdier dat naast je slaapt, kan leiden tot het verstoren van je slaapritme. De slaapcyclus van een dier is anders dan dat van een mens. De lichtere periodes van slaap gaan vaak gepaard met het schoppen van de poten, waardoor jij onbewust ook minder diep slaapt en dit tast jouw cyclus aan.
2. Vitaminen
Vitaminen zijn heel goed voor je, maar deze moet je wel in de ochtend nemen. Overdag zul je je fitter voelen, maar wanneer je vitaminen pillen te laat neemt, zul je hier ’s nachts last van hebben. Vitaminen zoals B6, B12 en D laten je lichaam denken dat het overdag is, dus zorg dat je deze vitaminen alleen in de ochtend neemt.
3. Overvloed aan gedachten
Je ligt in bed, met je ogen dicht, maar je hoofd draait op volle toeren. Je krijgt al die gedachten maar niet uit je hoofd. Om hier wat aan te doen wordt aangeraden om controle te krijgen op de stimulus. Ga uit bed en loop naar een andere kamer, maar laat wel alle lichten uit. Ga hierna weer terug naar bed, het schijnt dat je hoofd nu is gekalmeerd en je gedachten weg zijn.
4. Alcohol
Dat glas wijn bij het eten geeft je misschien een relaxt gevoel, maar niets is minder waar. Eerst zul je slaapverwekkende effecten voelen, maar nadat alcohol in het bloed begint te dalen wordt het een stimulerend middel. Misschien val je snel in slaap, maar je slaap is veel minder diep, waardoor je ritme is verstoord en je uitgeputter wakker zult worden. Probeer 4 tot 6 uur voordat je gaat slapen geen alcoholische dranken meer te nuttigen.
5. Luie ochtenden
Lekker de hele dag in bed blijven na een nachtje doorzakken lijkt misschien een goed idee, maar dit doet je meer kwaad dan goed. Een nacht laat naar bed gooit je slaapritme overhoop en dit duurt een paar dagen voordat dit weer normaal is. Probeer je vast te houden aan maximaal 1 of 1,5 uur extra slaap dan normaal en ga voor een powernap van 30 minuten in de middag.
6. Snurken
Wanneer je zelf snurkt is er voor jou niets aan de hand. Maar wanneer je partner snurkt, verstoord dit jouw slaapritme en waarschijnlijk ook je relatie. Het geluid kan namelijk net zo hard gaan als een blender, en die wil je liever ook niet in actieve stand naast je hoofd hebben wanneer je probeert te slapen. Probeer dit dus samen aan te pakken door oordoppen te kopen of een neusklem te proberen dat snurken voorkomt.
7. Knorrende maag
Het is 11 uur ’s avonds en je hebt honger, maar je gaat zo naar bed dus je besluit niks meer te eten. Een knorrende maag is heel hardnekkig en kan je zelfs wakker houden. Ga voor high-proteïne bedtime snacks, zoals een banaan, kaas of een hardgekookt ei. Proteïnerijke producten laten je voller voelen dan producten met veel vetten of koolhydraten.
8. Rommel
Volgens onderzoek van American Psychological Association zorgt een rommelige kamer voor rommelige gedachten. Stress is de nummer één reden van slechte slaap, dus als je slaapkamer vol ligt met spullen die je hieraan doen herinneren, zal dit de stress niet wegnemen. Ruim ze dus op.
9. Licht
Zelfs een kleine straal licht kan ervoor zorgen dat jouw slaapritme wordt verstoord. Licht houdt je langer wakker dan de bedoeling is en zorgt ervoor dat jij in de ochtend uitgeputter bent dan normaal. Investeer daarom in goede verduisteringsgordijnen, dit zal de kwaliteit van je slaap bevorderen.
10. Te stil
Normaal gesproken zou je denken dat een geluidsloze ruimte je beter helpt slapen, maar dit is niet het geval. Een te stille omgeving zorgt er juist voor dat je eerder gestoord wordt uit je slaap wanneer je een zacht geluid hoort. Een ventilator of een ander zacht geluid kan al helpen om je slaap te optimaliseren.
Het zijn allemaal kleine dingen, maar ze kunnen je slaapritme volledig verstoren, waardoor je nog steeds moe bent na een volle nacht slapen. Hopelijk is dat nu verleden tijd.