Edited-06964

De plek is prachtig. Bij binnenkomst word je zoals in heel Gambia verwelkomd met een glimlach en Wonjo, een hibiscus drankje. Het voelt als thuis, een grote speeltuin met daarop lodges en sinds kort ook boomhutten die er werkelijk fantastisch uitzien. De lodges zijn vrij basic. maar meer heb je niet nodig want AbCa’s heeft tientallen romantische en bijzondere plekjes waar je kan zitten. Van hangmatten tot aan een hutje op het water.

Edited-07410

Meneer Abdou, niet te vergissen met de eigenaar, was onze gids. Een vriendelijke reus die ons op pad nam op verschillende activiteiten en echt een hard van goud heeft.

Edited-07497

Met de fiets naar Bintang

De boel verkennen. We stappen op de fiets met Abdou richting het plaatsje Bintang om zo meer te leren over de omgeving waar we verblijven. Hij neemt ons als eerste mee naar een gezin, waar we kennismaken met hoe de bevolking hier leeft. Ze leven hier in compounds, een groep huizen waar een familie verblijft.

Edited-06893

De volgende plek waar we stoppen is gelegen bij een school. Als we aankomen fietsen schieten uit alle hoeken kinderen om ons te verwelkomen. We worden aan de hand meegenomen naar het schoolplein, waar de kinderen op dat moment drinken krijgen. Het is mooi om te zien hoe graag de kinderen willen leren, ze zijn blijer met een pen dan snoep.

Edited-06871

Onze eindstop is aan de rivier, waar een groepje vrouwen oesters roken. Een lokale business, waar men op een speciale manier oesters bereid. Bij het vertellen dat wij voor rauwe oesters in restaurants gauw tussen de 3 en 5 euro betalen schieten de vrouwen gelijk in de lach. Deze oesters groeien aan de takken van de mangrove, genoeg om een meters hoge berg van oesters te verzamelen.

Edited-06879

Wandeling door de natuur

Later op de dag, wanneer de zon zakt, is het prachtig om te wandelen door de natuur. Je komt langs verschillende kunstwerken wat de woonplaats is van een kolonie termieten, maar ook zie je het vee van de boeren uit het dorp vrij rondlopen. Ook is het walhalla voor vogelliefhebbers, want zo staat Gambia bekend om haar vogels.

Edited-06922

Koken met vrouw des huizes

Boodschappen doen op de markt in Gambia is een bijzondere ervaring, ieder heeft zijn kraampje met gewassen en ziet er prachtig uit in kleurrijke gewaden. We gaan een typisch Gambiaans gerecht koken, Benachin. Ook wel genoemd Jollof rijst, met vandaag een kippetje.

Edited-06105

In Gambia hebben de mensen geen fornuis, hier wordt simpelweg een brandje gestookt. We worden gelijk aan het werk gezet, zo moeten we de groente wassen en snijden. Vervolgens gaat alles in een grote pan, waar men zowel de rijst in kookt als de groente in bakt. Benachin is rijst die wordt samengevoegd met geprakte tomaten en pepers, waardoor de rijst een rode kleur en enorm veel smaak krijgt.

Edited-07541

In de Gambiaanse cultuur is eten een gezamenlijk iets. We gaan met hele familie rond een grote schaal zitten. Het eten gebeurt niet met bestek, dit gaat namelijk gewoon met de handen. En dan wel met de rechterhand; in de Islam is het onhygiënisch om te eten met links. De vrouw verdeelt de betere stukjes eten onder de anderen, dit als respect naar haar gasten.

Op safari

Ook is het mogelijk om de omgeving met een jeep te ontdekken. We rijden naar gebieden die 10 kilometer van een verharde weg liggen, waar men ge-isoleert leeft met hun familie, de kids niet naar school gaan en bijna volledig leven op eigen voorzieningen.

Edited-07211

Tijdens deze toch stoppen we bij de grootste termietenheuvel in de omgeving. Het is werkelijk een kunstwerk, waar de termieten nog steeds leven.

Edited-07104

Één van de meest indrukwekkende plekken waar we zijn geweest is een tuin waar enkel vrouwen werken. Hier heeft iedere vrouw zijn eigen bedjes waar ze verschillende groentes op verbouwen. Het is prachtig bijgehouden met een indrukwekkende palmboom in het midden van het veld, waar honderden vrouwen werken.

Edited-07135

De tuin was onder het beheer van een bijzonder vrouw. Zij ontfermde zich over alle vrouwen die hier werkzaam zijn. De rust, maar ook de kracht probeerde ik vast te leggen in deze foto.

Edited-07168

De laatste stop is bij een familie, waar AbCa’s een waterput hebben gebouwd zodat het leefbaarder wordt voor de omgeving. Het is prachtig om te zien hoe dankbaar ze zijn. We spelen spelletjes met de kinderen, maar ook delen we pennen en lolly’s uit. De vrolijkheid van de kids was tekenend voor de oprechtheid van hen.

Edited-07238

Met zonsopgang varen door de creek

Een romantische vaartocht met zonsopgang door de mangroves is adembenemend. De ultieme rust met een bijzonder uitzicht. Wie geluk heeft spot ook nog een krokodil die langs het water ligt te chillen.

Edited-07014

Ook naar Gambia binnenkort, dan raden wij het zeker aan om een bezoekje te doen aan AbCa’s Creek, waar je het echte Gambia ervaart en waar je zeker geen spijt van zal krijgen.

Vliegen of de reis combineren in Gambia – Bekijk hier het aanbod van Corendon.