De verhaallijn van Joker

Arthur Fleck, een getroebleerde en eenzame man in de drukte van Gotham City, blijft hopen dat er ooit een licht op hem zal schijnen. Tijdens verwoede pogingen om een stand-up comedian te worden, blijft hij echter altijd zelf het onderwerp van de grap. Gevangen in een vicieuze cirkel van apathie, wreedheid en geschonden vertrouwen maakt Arthur de ene slechte beslissing na de andere. Een aaneenschakeling van escalerende situaties zorgen ervoor dat hij een gewelddadige weg inslaat waar hij niet meer van terug kan keren.

Joker regisseur

Hoofdrollen zijn weggelegd voor Joaquin Phoenix (Oscar genomineerd voor The Master, Walk the Line en Gladiator) en Robert de Niro (Oscar winnaar Raging Bull, The Godfather: Part II). Daarnaast zijn te zien Zazie Beetz (Deadpool 2) en Frances Conroy (American Horror Story). Todd Phillips (bekend van The Hangover) regisseerde de film naar een scenario dat hij samen met Oscar genomineerd schrijver Scott Silver (The Fighter) schreef, gebaseerd op personages uit het DC universum. De film is geproduceerd door Philips samen met Oscar nominees Bradley Cooper en Emma Tillinger Koskoff.

Oscars 2020: Joker steelt de show

De film is ook voor maar liefst elf Oscars genomineerd – het hoogste aantal van alle genomineerde films dit jaar – waaronder Beste Film, Beste Acteur, Beste Regie, Beste Scenario (Adapted) en Beste Cinematografie.

Joaquin Phoenix levert in deze film de rol van zijn leven als Arthur Fleck, een man die worstelt om zijn plek te vinden in een keiharde en versplinterde maatschappij. Phoenix won onlangs een Golden Globe voor deze rol, en ook componist Hildur Guðnadóttir mocht een gouden beeldje in ontvangst nemen voor de filmmuziek. Het kan eigenlijk niet anders dan dat deze film bij de Oscars 2020 in de prijzen valt. Toch?

Andere Oscar-nomaties van 2020

Echter is er genoeg concurrentie van andere films. Er zijn namelijk drie andere films die maar liefst tien nominaties kregen: The Irishman, 1917 en Once upon a time… in Hollywood. Deze films werden, net als Joker, genomineerd voor Beste Regie en Beste Film. Het belooft dus spannend te worden.

the irishman

Op zondag 9 februari 2020 worden de Oscars uitgereikt in Los Angeles. De gehele lijst van de genomineerden is hier te vinden.