Stanley H. heeft echt bestaan

Het is de KRO-NCRV die de miniserie van vier afleveringen uitzendt en gisteren was de eerste aflevering al te zien. In Stanley H. volgen we het leven van de topcrimineel Stanley Hillis, die echt heeft geleefd. Omstreeks de jaren ’90 was hij op het hoogtepunt van zijn criminele carrière. Hij perste af, bedreigde en maakte handig gebruik van drugstransporten die het land binnen kwamen. Geleidelijk aan breidde Hillis zijn imperium steeds verder uit.

Een wilde levensloop

Jeroen Spitzenberger vertolkt de rol van Stanley. De levensloop van de crimineel leent zich perfect voor een serie. Zo was hij betrokken bij een politieschandaal (de IRT-affaire), ontsnapte hij uit de Bijlmergevangenis en kwam hij in 2011 onder mysterieuze omstandigheden om het leven. Ook gaf hij – in vermomming – een interview aan Sonja Barend, waardoor hij meteen landelijke bekendheid kreeg.

Het belang van Stanley H. 

Er is een reden dat regisseur Tim Oliehoek dit verhaal wilde verfilmen. Hij geeft namelijk aan dat het verhaal van belang is, omdat het ons iets vertelt over de Nederlandse samenleving van vroeger. Hoe werd er vanuit de politie, de media en de bevolking gereageerd op het gedrag van Hillis? De serie beantwoordt deze vraag.

Bovendien is Hillis een interessante hoofdpersoon. Hij had namelijk twee hele verschillende kanten. Enerzijds kon hij een “aardige buurman” zijn, die erg zorgzaam was. Anderzijds was hij een doorgewinterde crimineel. Dat bewijst zijn bijnaam wel: die was namelijk “kouwe ouwe”, een naam die alles behalve warm klinkt.

Verwacht bij de film dus een hoofdpersoon die afwisselend hartelijk en harteloos kan zijn. De interessante levensloop van Stanley H, afgewisseld met explosies en intrige in de onderwereld, maakt van deze serie een hele vette.