Zorg voor een overzicht van je financiën

De eerste stap voor het op orde brengen van je financiën is natuurlijk het hebben en houden van een overzicht. Zowel voor je inkomsten als uitgaven. Zet eens op een rijtje wat je per maand aan inkomsten hebt. Doe dit ook bij je uitgaven. Let hierbij ook op je vaste lasten in combinatie met andere uitgaves die niet elke maand voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dat je aan het einde van de maand geld tekort komt.

Blijkt het toch zo te zijn dat je uitgaves vele malen hoger zijn, maar dit out of the blue lijkt te komen? Dan is het wellicht verstandig om nog eens goed na te denken waar jij al je geld aan uitgeeft. Zoals dat avondje stappen met je vrienden, uiteten, elke ochtend een kop koffie en croissant op het station en ga zo maar door. Stel bijvoorbeeld maandelijks een bedrag op wat jij mág uitgeven.

Financiën op orde brengen MAN MAN

Leer sparen en ga besparen

Mocht je dit in je voorgaande jaren niet tot nauwelijks hebben gedaan dan wordt het nu toch echt tijd om eraan te beginnen, sparen. Niet alleen bouw je hiermee een buffer op, ook leer je zo een stuk verstandiger met je geld omgaan. Je kunt namelijk niet al je geld uitgeven omdat je op dat moment iets wilt. Je hebt ook nog je vaste lasten die je zult moeten betalen. Bovendien heb je door te sparen ook een extra zakcentje achter de rug mocht je plotseling voor onvoorziene kosten komen te staan.

Om te kunnen sparen zul je wellicht ook moeten besparen. Dit kan op verschillende manieren. Dikwijls zijn het die kleine dingetjes die je voor lief neemt en bij het betalen niet ziet als een aanslag op je rekening. Maar ook verzekeringen of abonnementen kunnen nog wel eens onnodig hoog oplopen. Hoe dan ook: ga bewust om met uitgaves die je al hebt en het toevoegen van nieuwe uitgaves.

Financiën op orde brengen MAN MAN

De hypotheeklasten verlagen

Heb je de ambitie om voor een koopwoning te gaan, dan dien je te kijken hoeveel je maximaal kan lenen. Bereken je hypotheek in eerste instantie om te kijken wat er mogelijk is.

Mocht je al in bezit zijn van een eigen (koop) woning, dan kan het zo maar zijn dat je de lasten naar beneden kunt brengen. Dit omdat de verhouding tussen de woningwaarde en lening is verschoven. Bekijk de WOZ-waarde eens goed om te kijken of je woning de afgelopen jaren in waarde is gestegen of kijk of je de hypotheek kunt oversluiten. Je moet wel goed uitzoeken of het überhaupt voordelig is. Het gaat namelijk gepaard met een boeterente en kost je dus geld.

Financiën op orde brengen MAN MAN

Bekijk je pensioen

Alhoewel je hier waarschijnlijk nog niet aan denkt, zul je ook goed na moeten denken over je oude dag. Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers. Bekijk deze dan ook. De eerste pijler bestaat uit je AOW. Bij de tweede pijler gaat het om het sparen, al dan niet verplicht, wanneer je in dienst bent van een werkgever. Natuurlijk kun je er ook nog voor kiezen om vrijwillig te sparen, dit is de derde pijler. Vraag je je af of je tot nu toe opgebouwde pensioen tekort doet? Ga dan eens langs bij een fiscus.

Er zijn nog veel meer zaken waar je op kunt letten als we het hebben over geld. Je zult in ieder geval een aantal basisregels goed in je oren moeten knopen betreft geld. Zonder deze regels gaat het nog even duren wil je je financiën op orde hebben.