Operation Odessa heeft een waanzinnig plot

Operation Odessa staat stil bij het plan dat drie totaal verschillende criminelen samen ontwikkelen. Wat dit plan precies inhoudt? Het verkopen van een sovjet-onderzeeër aan een Colombiaans drugskartel. Ja, je leest het goed.

Het plan wordt gesmeed in een stripclub in Miami omstreeks de jaren ’90. De eigenaar van de club, met als bijnaam Tarzan, is eerder vanuit het Oekraïense Odessa naar de Verenigde Staten geëmigreerd. In de Verenigde Staten richt hij onder andere een stripclub op. Al gauw bezoeken veel rijke types uit het onderwereldcircuit deze tent.

Operation Odessa

Een flamboyant, duivels trio

Deze bezoekers spenderen hun geld maar al te graag aan luxe auto’s en boten die worden verhandeld door de charmante en gladde Juan Almeida. Tarzan en Almeida komen met elkaar in contact en het duurt niet lang voordat Nelson “Tony” Yester zich ook bij hen voegt. Tony is een Cubaanse drugshandelaar met nauwe banden met Paulo Escobar. Hiermee is dit niet de eerste drugs documentaire waarin een bekende van Escobar onder de aandacht wordt gebracht.

Tony krijgt de opdracht om een onderzeeër uit de voormalige Sovjet-Unie te regelen. Vervolgens moet hij deze doorverkopen aan het Cubaanse drugskartel. Op die manier kan het kartel grote ladingen cocaïne Miami binnenkrijgen. Wat volgt is een wild en buitensporig verhaal waarin het flamboyante trio op de radar van de opsporingsdiensten verschijnt.

operation odessa

Het hele verhaal

Jaren later vertellen de drie hoofdpersonen over de gebeurtenissen van destijds. Tijdens de interviews komen de verschillende persoonlijkheden en karaktertrekken duidelijk naar voren. Het is een markant detail dat Tony nog steeds voortvluchtig is en daarom wordt geïnterviewd in een vliegtuig boven Afrika.

De documentaire wisselt de gesprekken met de Operation Odessa-leden af met interviews met hun achtervolgers. Archiefmateriaal en opnames van afgeluisterde gesprekken zijn ook verwerkt in de documentaire. Hierdoor krijg je een compleet beeld van de hele zaak. Beoordeel de trailer hieronder zelf.