Inside the Real Narcos

Voor Inside the Real Narcos vertrok de Britse Jason Fox naar Latijns-Amerika. De keuze voor Fox is een logische: hij werkte vroeger voor de Britse speciale eenheden. Als ex-commando bouwt hij voort op zijn eigen missies in vijandelijk gebied, waarin hij geweld moest gebruiken en moest doden. Door zijn eigen verleden krijgen de interviews een extra dimensie. Fox deelt namelijk bepaalde ervaringen met de personen die hij interviewt.

Inside the real narcos

In gesprek met de Narcos

Er wordt door Fox met veel verschillende narcos (het woord voor drugssmokkelaars en dealers) gesproken. Ook praat hij met huurmoordenaars die door de kartels werden ingehuurd. Eén huurmoordenaar is openhartig over zijn verleden waarin hij zijn eerste moord al pleegde op zijn twaalfde. Een andere wordt emotioneel wanneer hij vertelt dat hij nog steeds de zoon tegenkomt van één de mannen die hij moest omleggen.

Fox probeert te begrijpen waarom deze mannen ervoor kozen om voor drugskartels te gaan werken. Om hier achter te komen praat hij onder andere met ze over de risico’s en hun families.

Drie afleveringen, drie landen

Elke aflevering van de serie draait rondom een ander land. De eerste aflevering gaat over Mexico, waarin hij onder andere een legerpatrouille moet ontlopen en later op bezoek gaat in de gevangenis.

Vervolgens reist hij in Colombia naar Medellin, een stad die in de jaren ’80 nog als gevaarlijkste stad ter wereld werd gezien. Hier ontmoet hij Popeye, die vroeger een gewelddadige handlanger van Escobar was. Popeye, na 23 jaar gevangenisstraf eindelijk vrij, vertelt Fox over de vroegere en huidige drugshandel. In Peru verdiept Fox zich in de productie en het smokkelen van cocaïne.

Inside the Real Narcos

Al met al levert de serie een bedreigend en gevaarlijk, maar ook realistisch en uitvoerig beeld van de wereldwijde drugshandel. Een interessante aanrader van fans van series als Narcos en El Chapo dus.