Wintersport in Noorwegen

Natuurlijk staan de sporten skiën en snowboarden gezamenlijk op plek #1. Het zijn simpelweg de sporten waarom mensen op wintervakantie gaan. Over de pistes sjezen, genieten van het heerlijke zonnetje en even alle gedachten op nul zetten – het ultieme relax moment voor de echte wintersporter.

wintersport in noorwegen

Noorwegen biedt een aantal skigebieden waar je jezelf helemaal kan laten gaan. De KLM biedt dagelijks veel vluchten aan naar Oslo, van vroeg in de ochtend tot laat in de nacht. Dit maakt het ideaal om zelf te bepalen wanneer je vliegt. Tevens sta je zo in Noorwegen, aangezien een vlucht slechts anderhalf uur duurt. Mocht je de voorkeur geven aan een geheel verzorgde reis, check dan de website van Norway Home of Skiing. Hier vind je vrijwel alle prachtige locaties voor een wintersport in Noorwegen. Voor jong tot oud en van beginner tot gevorderd – er is voor ieder wat wils.

Op zo’n anderhalf uur reizen van de luchthaven in Oslo bevinden zich de skigebieden Kvitfjell, Hafjell en Lillehammer. Hoewel deze drie skigebieden bij elkaar in de buurt liggen, heeft ieder gebied zijn eigen charme. Dit zijn de hoogtepunten van een wintersport in Noorwegen:

Kvitfjell

Kvitfjell staat bekend als één van de beste skioorden in Noorwegen. Wanneer je over een skipas beschikt, dan kan je gebruikmaken van de liften die je meenemen naar vele wedstrijdafdalingen, grote terreinparken en uitdagende off-pistegebieden. Het is een gebied waarbij jij zowel als beginner als gevorderde uit de voeten kan. Tevens is het kindvriendelijk, waar ze enorm trots zijn op het feit dat er geen junkfood geserveerd wordt.

wintersport noorwegen

Hotel tip: het GudbrandsGard Hotel is zeer centraal gelegen, middenin het Kvitfjell skigebied. Het is een van de meest unieke resorts in de bergen van Noorwegen, met een uitzonderlijk klassiek uiterlijk en een verbazingwekkend modern niveau van comfort. Met de talloze luxe voorzieningen, zoals de spa en jacuzzi’s, kan jij na een flinke dag op de pistes heerlijk ontspannen.

Hafjell

Mocht je écht voor een familievakantie gaan, dan is Hafjell the place to be. Het gebied, met ruim 40 kilometer aan pistes, is uitermate geschikt voor beginners en (jonge) families. Met indoorkinderspeelparken, een kinderspeelstad en zelfs een winterpretpark zullen die kleintjes van je hun ogen uitkijken. Hafjell staat in heel Scandinavië bekend om zijn geweldige funpark, Hafjellparken. Dit is de uitgelezen plek voor de freestylers onder ons. Aan sensatie geen gebrek. En mocht je een liefhebber zijn van een feestje? Dan ben je in Hafjell aan het goede adres. Geen après-ski zoals op andere plekken, maar met een unieke pub-achtige sfeer. Cheers!

Lillehammer

Last but not least, Lillehammer. Wanneer jij een bezoek brengt aan de hoofdstad van de Noorse provincie Oppland, dan staat één ding vast: je zal een vakantie beleven in indrukwekkende Olympische sferen. De regio Lillehammer staat wereldwijd bekend om de Netflix-serie Lilyhammer en de succesvolle Olympische Winterspelen in het jaar 1994. Veel van deze sportarena’s zijn nog steeds in gebruik en toegankelijk voor bezoekers. Zo kan je ervoor kiezen om de snelheid van 100 kilometer per uur proberen aan te tikken op de enige rodelbaan van heel Scandinavië. Je kan hier zelf de Olympische Winterspelen herleven.

wintersportvakantie noorwegen

Bovendien biedt de regio – naast alle pracht en praal van de sport – een goede mix van cultuur en natuur. Zo is er een rijk aanbod aan musea en culturele centra, zoals Lillehammer Art Museum en Maihaugen. Ook kan je Lake Mjøsa bezoeken, welke een lengte van maar liefst 117 kilometer heeft. Op dit reusachtige meer werd de basis gelegd als epicentrum van de Noorse schaatssport en bovendien is het dé plek om te gaan ijsvissen in Noorwegen.

Al met al zal een wintersport in Noorwegen jou een zeer gevarieerde vakantie bieden, met een volle dosis sport. Voor ieder wat wils!