Wat is het Nice Guy syndroom?

De naam is een beetje een instinker, want het Nice Guy syndroom heeft niets te maken met daadwerkelijk aardig zijn. ”Nice guys” hebben vaak last van de onderliggende overtuiging dat vrouwen hen iets verschuldigd zijn, omdat ze bijvoorbeeld een drankje voor ze kopen. Ze zijn vaak niet zeker van hun zaak en hebben externe bevestiging nodig van het andere geslacht. Nice guys zetten dwang, manipulatie en andere spelletjes in om vrouwen voor zich te winnen. We horen je denken: Best wel lelijk. Nou, dat is het ook, maar je hebt het soms niet eens door.

Je vraagt je af: hoe herken ik het en wat moet ik veranderen? We hebben een aantal van de symptomen voor je op een rijtje gezet.

1. Stop met people pleasen

Laten we makkelijk beginnen: iedereen is weleens onzeker. En dan kan het zomaar zijn dat je ‘people pleasing’ gedrag vertoont. We willen allemaal aardig gevonden worden. Het is iets heel natuurlijks. In een relatie (of in aanloop naar) schuift een nice guy zijn eigen behoeftes opzij om de ander te pleasen. Vaker wel dan niet zullen mensen het gevoel hebben dat je jezelf tekort doet voor hen. Dat is niet alleen een last op hun schouders, maar geeft hen ook het gevoel dat je niet jezelf durft te zijn in hun buurt. En dat vindt niemand leuk.

Dit betekent niet dat je nooit compromissen moet sluiten. Je mag best een stapje in de richting van de ander zetten.  Maar het is belangrijk om dicht bij je eigen waarden en normen te blijven als je mensen wilt aantrekken.

Je hoeft niet altijd ja te zeggen op alles. Als je iets niet leuk vindt: zeg het. Geen enkele vrouw valt op een man die volledig over zich heen laat lopen. Maak van jezelf een grotere uitdaging.

Dit gedrag komt redelijk veel voor, dus zelfs als je niet lijdt aan het ”Nice Guy syndroom” is het goed om hierop te letten.

2. Leg haar niet uit waarom ze zich tot jou aangetrokken zou moeten voelen

Stel je voor dat je uit gaat, je ontmoet een aantrekkelijke vrouw waar je geïnteresseerd in bent maar terwijl je aan het praten bent laat ze signalen zien dat ze je gewoon niet ziet zitten. En wat doe jij? Je gaat in deze lange monoloog en probeert uit te leggen waarom ze geïnteresseerd zou moeten zijn in jou. Je kunt een vrouw niet overtuigen om je leuk te vinden. Of wie dan ook.

nice guy syndroom signalen

Nice guys verwachten een specifiek resultaat als ze bepaalde acties uitvoeren. Ze proberen zichzelf te positioneren als de perfecte man in de hoop dat daardoor aantrekking ontstaat. Helaas, dat gaat niet werken. Wees gewoon jezelf en als dat niet klikt: onto the next.

3. Don’t hate the player, hate the game

We gaan het hebben over iets waar we allemaal weleens mee te maken hebben gehad: de friendzone.

Wat als we je zouden vertellen dat niet de vrouw jou in de friendzone plaatst, maar dat je dat zelf doet? Wat er vaak gebeurt met mensen in de friendzone, is dat ze zich aangetrokken voelen tot een vrouw, om vervolgens veel tijd met haar door te brengen onder het mom van vriendschap. Terwijl in de realiteit ze op zoek zijn naar een romantische relatie. En als de vrouw je dan afwijst – wat haar goed recht is – word je boos en beweer je dat ze je tijd heeft verspild.

Tja. Balen omdat je bent afgewezen is normaal en je mag er best over klagen bij je vrienden. Maar wat je niet moet doen is de schuld bij iemand anders leggen. Het is een risico van het vak, maar wijzen met het vingertje maakt je alleen maar onaantrekkelijker. Wil je toch meer dan vrienden zijn? Check dan hoe je uit de friendzone komt.

4. Aardig zijn is niet speciaal

Mannen die lijden aan het ”nice guy syndroom” denken graag dat zij de enige fatsoenlijke mannen op de wereld zijn. Maar vrouwen behandelen als normale mensen is niet bijzonder. Het maakt je geen superheld. Het maakt je gewoon een fatsoenlijk mens. Er zijn genoeg mannen die vrouwen vriendelijk en met respect behandelen. Je bent echt niet zo speciaal. En je hebt zeker geen recht op een vrouw alleen omdat je ”aardig” bent.

wat is het nice guy syndroom

Hoe kom je van het Nice Guy syndroom af?

De eerste stap is hetzelfde als bij rouwen: acceptatie. Kijk naar de man die je bent op een eerlijke manier. En tuurlijk, dat schuurt, maar wat is het alternatief? Bekend staan als ”die gast”? Je kunt geen probleem oplossen als je niet erkent dat er een probleem is. Uiteindelijk komt het allemaal neer op je authentieke zelf zijn. Dat is het allerbelangrijkste.

Herken je jezelf niet in het bovenstaande maar ervaar je alsnog problemen met daten? Dat kan aan van alles liggen, maar in principe is het ook gewoon een kwestie van vallen en opstaan.