De film Der Untergang is te zien op Netflix

Der Untergang is dé film voor elke film- of geschiedenisfanaat. In deze film brengt Adolf Hitler (gespeeld door Bruno Ganz) de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd, met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

De buitenopnamen werden gedraaid in Sint-Petersburg in Rusland, omdat de binnenstad wel wat wegheeft van die van het Berlijn van 1945. De film werd genomineerd voor de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige film.

 

Parodieën op de film

De film heeft ook bekendheid gekregen dankzij vele parodieën die erop gemaakt zijn. De meest voorkomende parodieën op deze film zijn gebaseerd op de scène waarin Hitler een lange tirade houdt. Hierin realiseert ie zich dat de oorlog niet meer te winnen is. De grap van zo’n parodie is dat de maker inaccurate ondertiteling toevoegt. Hierdoor lijkt het bijvoorbeeld alsof Hitler boos wordt over heel andere dingen. Veel voorkomende onderwerpen zijn tv-series, computerspellen en politiek.

der untergang

Oliver Hirschbiegel, de regisseur van de film, heeft zich positief over dit fenomeen geuit. Hij gaf aan de parodieën erg grappig te vinden en dat ze ook goed aansluiten bij zijn intentie van de film. Hirschbiegel wilde namelijk met de film tonen dat Hitler en de andere nazi’s geen monsters waren maar mensen en hun acties terug brengen naar de realiteit. Hij gaf daarbij aan dat het niet meer dan redelijk is dat mensen nu zelf mogen weten hoe ze met deze geschiedenis omgaan.

Ook IMDb raadt de film aan

Der Untergang heeft in totaal zeventien prijzen gewonnen en was genomineerd voor 1 Oscar. De film heeft zo’n 92 miljoen euro opgebracht en krijgt van de website IMDb een score van maar liefst een 8,2. Een aanrader dus.