Goede Netflix Originals (series van Netflix zelf)

Netflix is dol op originele content. Logisch, want over hun eigen producten hoeven geen rechten betaald te worden, terwijl dit voor externe titels wel geldt. Netflix Originals zullen dan ook niet gauw van de streamingdienst verdwijnen.

Wel worden er in rap tempo originele films en series toegevoegd. Om door de bomen het bos te zien, hebben wij voor er voor jou vijf titels tussen uit gehaald die niemand mogen ontgaan. Om het maximale uit je Netflix-ervaring en omdat je ze misschien over het hoofd hebt gezien, check je ook onze lijst van de vijf beste gangsterfilms die je nu op Netflix kunt kijken.

1. Roma

Roma, van befaamde regisseur Alfonso Cuarón, mag gelden als een regelrechte mijlpaal voor Netflix. Met maar liefst tien Oscar-nominaties in 2018 won de film voor beste regisseur, beste camerawerk en beste buitenlandse film. Het was de eerste keer dat een van de Netflix Originals in de prijzen viel op het prestigieuze festival. En het had niet veel gescheeld of ook de Oscar voor Beste film ging mee naar huis. Roma was een passieproject voor Cuarón. Het bracht de Mexicaanse regisseur terug naar zijn roots. Voor de film putte hij uit zijn eigen jeugd in Mexico. De titel verwijst dan ook naar de wijk Colonia Roma in Mexico-Stad. Hij vertelt het verhaal van de huishoudster van zijn ouderlijke gezin, Cleo. De rol was voor Yalitza Aparicio de eerste acteerklus ooit en leverde haar gelijk een Oscar-nominatie op. Het was pas de tweede keer dat een Mexicaanse voor beste actrice genomineerd was.

 

2. The Ballad of Buster Scruggs

Ook met The Ballad of Buster Scruggs wist Netflix grote regisseurs te strikken: The Coen Brothers. Al sinds de jaren 80 en 90 staan de broers met films als Fargo en The Big Lebowski garant voor kenmerkende stijl van absurdistische scènes, unieke dialogen en zwarte humor die uit duizenden te herkennen is. Met de eerste film die ze toevoegen aan de lijst van Netflix Originals gaan ze vrolijk verder waar ze gebleven waren: het zijn The Coen Brothers als vanouds. Officieel is de film een anthology film. Dat wil zeggen: de film presenteert zich als een boek waarin zes, losse verhalen verteld worden. De gemeenschappelijke deler is een setting in het Wilde Westen. Onder andere Tim Blake-Nelsen, James Franco en Liam Neeson spelen een rol in een van de hoofdstukken. Bereid je voor op outlaws, uitgestrekte landschappen, revolver-gekletter en natuurlijk de bij vlagen razendsnelle dialogen.

 

3. Better Call Saul

Wat door velen als een van de beste series aller tijden gezien wordt, is Breaking Bad. Die serie staat weliswaar op Netflix, maar is geen Netflix Original. Better Call Saul is een prequel op Breaking Bad en die serie maakte Vince Gilligan wel bij Netflix. De serie gebaseerd op louche advocaat Saul Goodman, een personage dat ook in Breaking Bad te vinden was. In Better Call Saul heet Saul, gespeeld door Bob Odenkirk, nog Jimmy McGill en kan je het proces volgen waarmee Jimmy langzaam verandert in Saul. Wat voor beide series, die zich allebei in New Mexico afspelen, kenmerkend is, is het stijlvolle gebruik van kleur en onverwachte overschakelingen naar bruut geweld. Het zijn absolute aanraders, zeker ook omdat er nog seizoenen van Better Call Saul en een film van Breaking Bad aan zitten te komen.

 

4. The Sinner

Ook deze serie is een gouden greep gebleken van Netflix. Seizoen één wordt vooral gedragen door het sterke acteerwerk van Jessica Biel en Bill Pullman. Biel speelt Cora Tanetti, een ogenschijnlijk doodnormale moeder die vanuit een trauma waar ze zelf geen weet van had, ineens iemand neersteekt op een strand. Bill Pullman vertolkt de rol van Harry Ambrose, de enige rechercheur die gelooft dat er meer aan de hand is met Coras zaak en een band met haar opbouwt. Voor seizoen twee is Biel naar een producerende functie achter de schermen verschoven. Harry Ambrose keert in dit seizoen terug naar zijn geboorteplaats, waar hij de zaak onderzoekt van een 13-jarige jongen die bekend heeft zijn ouders te hebben vergiftigd. Carrie Coon speelt een mysterieuze vrouw, die ook bij de zaak betrokken lijkt. Er zal in ieder geval een derde seizoen van The Sinner komen.

 

5. Narcos

Het verhaal van Pablo Escobar, ooit de rijkste en meest gevreesde drugsbaron van Colombia, is vaak vertaald naar het witte doek (of laptopscherm), maar nooit zo goed als in de deels Spaanstalige Netflix Original Narcos. Braziliaanse acteur Wagner Moura geeft gestalte aan Escobar met een overtuiging die haast angstaanjagend is. Narcos laat tegelijkertijd ook de kant van de DEA zien. De DEA is verantwoordelijk voor het handhaven van het beleid tegen drugs in de VS. Escobar verdiende het meeste met de handel in cocaïne in de VS, die vanuit Colombia via Florida het land in gesmokkeld werd. Escobar waant zich oppermachtig, maar weet hij zijn positie te behouden? Narcos telt drie seizoenen, maar momenteel is er de spin-off serie Narcos: Mexico. Het eerste seizoen van die serie is nu te zien, het tweede seizoen komt eraan.

 

Hou ook in de gaten wat er nieuw is op Netflix met onze lijst van het beste dat 2019 te bieden heeft.