De ene persoon wordt sneller verliefd dan de ander

Verliefd zijn is een geweldig gevoel, en de meesten van ons willen verliefd zijn of vragen zich af hoe het voelt om verliefd te zijn. Maar hoelang duurt het nu eigenlijk voordat je verliefd wordt, en is dit bij iedereen ongeveer hetzelfde?

Het is namelijk bijna onmogelijk om de exacte wetenschap te achterhalen over hoelang het duurt om verliefd te worden. Toch zijn er wel een aantal onderzoeken hierover gedaan. Verliefd worden hangt van veel verschillende factoren af en is voor iedereen weer anders. Van hoe fysiek aantrekkelijk je iemand vindt tot je op je gemak voelen bij iemand, het speelt allemaal mee.

De gemiddelde tijd waarin iemand verliefd wordt

Er zijn dus al meerdere onderzoeken gedaan naar dit fenomeen. Zo is er bijvoorbeeld uit een onderzoek uit 2013, van YouGov en datingsite eHarmony, naar voren gekomen dat de gemiddelde tijd waarin mannen verliefd worden 88 dagen is, terwijl dit bij vrouwen ongeveer 134 dagen is. Vrouwen doen er dus eigenlijk bijna anderhalve maand langer over om verliefd te worden dan mannen. Ja, het is echt zo.

hoelang duurt het voordat je verliefd wordt

Wel is er in deze onderzoeken vooral gekeken naar de periode tussen de eerste date en het moment waarop er ‘ik hou van jou’ wordt gezegd. Het kan dus ook zo zijn dat die verliefdheidsgevoelens er al veel eerder zijn, maar dat het pas op een veel later moment wordt uitgesproken. Zo zegt 39% van de mannen ‘Ik hou van jou’ in de eerste maand. Bij de vrouwen ligt dit percentage op 23%. Ook is uit hetzelfde onderzoek naar voren gekomen dat mannen zich een stuk sneller binden dan een vrouw. Zo beweerde 33% van de mannen die in het onderzoek werden ondervraagd dat ze binnen de eerste maand al bij hun geliefde waren ingetrokken. Verder is het eigenlijk onduidelijk waarom mannen over het algemeen sneller hun gevoelens delen dan vrouwen. Een theorie hiervan is dat mannen het sneller hun eigen willen maken, wat volgens sommige deskundigen voort kan komen uit biologisch instinct.

Bestaat liefde op het eerste gezicht?

Maar hoe zit het dan eigenlijk met liefde op het eerste gezicht? Want bestaat liefde op het eerste gezicht eigenlijk wel of moet je een echte romanticus zijn om daarin te geloven? Datingsite Elite Singles heeft hier in 2017 onderzoek naar gedaan. Hieruit bleek dat 61% van de vrouwen in liefde op het eerste gezicht gelooft, terwijl 72% van de mannen in liefde op het eerste gezicht gelooft. Dat de meerderheid van de mannen hierin gelooft, ligt volgens biologisch antropoloog Helen Fisher aan het volgende: ”Romantische liefde loopt langs elektrische en chemische paden door de hersenen die onmiddellijk kunnen worden geactiveerd. Mannen worden statistisch gezien sneller verliefd en hebben vaker liefde op het eerste gezicht ervaren, omdat ze visueler zijn.”

Er is dus helemaal een goede of foute manier als het gaat om verliefd worden en er bestaat eigenlijk niet iets als te snel verliefd worden, want dit is voor iedere persoon weer anders en iedereen wordt verliefd op ons eigen tijd en manier. Verliefdheid kan iets heel moois zijn (als het niet eenzijdig is tenminste) en mocht je verliefd zijn, geniet hier dan ook van.

We hebben net dus al gekeken naar hoe snel je verliefd wordt, maar hoe vaak word je in je hele leven verliefd?