10 motivatie tips waarmee sporten volhouden een eitje wordt

Jouw abonnement van de sportschool loopt maar door en je bent er drie keer geweest. Super enthousiast een abonnement afgesloten in een euforische bui maar uiteindelijk toch geen motivatie om daadwerkelijk elke week te gaan sporten.

Bij de meeste van ons klinkt het bekend in de oren. Je wilt natuurlijk wel blijven sporten, want je zou door sporten zelfs beter in bed worden. Laten we maar snel kijken.

1. Sporten volhouden door afwisseling

Altijd maar hetzelfde is ook saai en eentonig. De oplossing? Afwisseling natuurlijk. Probeer je rondjes hardlopen af te wisselen en bedenk andere oefeningen om jezelf te blijven prikkelen. Zo wordt sporten nooit saai en blijf je bezig.

2. Samen sporten als goede motivatie

Samen is altijd leuker dan alleen. Je kan zo elkaar motiveren om te gaan en je hebt iemand die jou een schop onder je kont kan geven. Let wel op dat je iemand uitzoekt die gemotiveerd is om te sporten. Je maat moet er niet voor zorgen dat je juist minder gaat door elke keer voor te stellen om te gaan Netflixen.

motivatie sporten

3. Doelen stellen

Stel voor jezelf doelen waaraan je gaat houden. Je kan beginnen met twee keer per week naar de sportschool gaan of zo veel kilo afvallen in een maand. Met een doel voor ogen heb je ook daadwerkelijk het gevoel dat je het ergens voor doet.

4. Bouw langzaam op

Dat gezegd hebbende, komen we meteen op het volgende punt. Stel niet meteen voor jezelf het doel van vijf keer per week naar de sportschool. Ze zeggen niet voor niks dat hardlopers doodlopers zijn. Te fanatiek beginnen gaat ervoor zorgen dat je er heel snel geen zin meer in hebt. Je kan sporten volhouden door het langzaam op te bouwen.

5. Motivatie halen uit plannen

Ben je iemand die het liefst de hele week heeft uitgestippeld? Dan ben je het hier sowieso mee eens. Ben je daar niet zo van? Dan raden we toch aan even te luisteren. Als je in je agenda zet wanneer je wilt gaan sporten, dan weet je waar je aan toe bent. Zo kan je erop voorbereiden en hoef je de rest van de week geen zorgen te maken dat je niet gaat sporten. Meer rust in je hoofd en als je aan je planning houdt, dan sport je ook nog eens meer.

6. Je sportprestaties bijhouden

Dit is het verlengde van je doelen stellen. Een perfecte oplossing om sporten langer vol te houden. Zo zie je daadwerkelijk wat je hebt bereikt en dit werkt erg motiverend.

hoe kan ik sporten volhouden

7. Jezelf belonen voor het harde werk als goede motivatie voor het sporten

Als je weet dat je een beloning krijgt nadat je iets hebt gedaan, ben je ook meer gemotiveerd om het daadwerkelijk te doen. Als je weet dat je na het bereiken van jouw doel jezelf kan belonen met nieuwe schoenen, kleding of lekker uiteten, dan zal je ook meer gemotiveerd zijn om het vol te houden.

8. Tegen jezelf zeggen dat je spijt krijgt als je niet gaat

Op het moment dat je eigenlijk weg moet gaan, begint het te regenen. Je zit lekker op je favoriete plek op de bank en je hebt echt zin in die nieuwe Netflix film. Begrijpelijk, maar hier moet je dus sterk zijn. Bedenk voor jezelf waarom je moet gaan en zeg tegen jezelf dat je sowieso spijt gaat krijgen als je niet gaat. Even een uurtje beuken en je kan weer naar huis. Stel je niet aan en gaan.

9. Doorzetten en over die drempel heen

Het klinkt heel simpel maar het is echt een keerpunt. Het moment dat je een paar weken bezig bent en de fun er een beetje van af is. Dit is een drempel waar je jezelf overheen moet zetten. Het zal nog voor een week of anderhalf vervelend zijn om te sporten, maar daarna zal je zien dat sporten gewoon ontzettend leuk is. Jouw mentale kracht wordt hier getest. Je gaat je niet op je kop laten zitten door een beetje sporten toch? No pain no gain.

10. Een gewoonte maken van sporten en de motivatie vinden

Probeer van sporten een gewoonte te maken. Na een tijdje denk je niet eens meer na of je wilt gaan of niet en dan ga je gewoon. Ideaal en dat is wat we willen bereiken. Vergeet niet goed te eten en te drinken als je meer gaat sporten.