Wel of niet je oksel scheren? Dat is op zichzelf misschien al een ingewikkelde vraag. Aan de ene kant lijken geschoren oksels misschien net iets beter verzorgd, maar het is natuurlijk ook een stukje van je mannelijkheid. Uiteindelijk heeft het zo zijn voor- en nadelen en het verschilt ook nog weleens wat vrouwen aantrekkelijk vinden. Vooral al dat zweet in je okselhaar kan vervelend zijn.

 

Zweet je minder wanneer je je okselhaar scheert?

De grote vraag is natuurlijk of je okselhaar scheren ervoor zorgt dat je minder zweet. Het antwoord daarop is nee, eigenlijk niet. Het is niet zo dat je echt minder gaat zweten, maar het zweet kan niet in je okselhaar blijven zitten. Daardoor valt het vaak ook minder op door je kleding heen. Daar komt bij dat de bacteriën die je zweet afbreken een best wel onaangename geur verspreiden. Het zweet dat aan je okselhaar blijft kleven kan er dus voor zorgen dat je net iets meer stinkt dan wanneer je wel je oksels scheert.

Aan de andere kant kan dat zweet ook nog wel zijn voordelen hebben: in zweet zitten namelijk feromonen en door je okselhaar worden die vastgehouden. Een onderzoek uit 2018 toonde aan dat de natuurlijke geur van een man kalmerend werk op zijn partner. Dus als je partner je okselhaar niet erg vindt, heeft het misschien ook nog zijn voordelen.

Hoe zorg je wel dat je minder zweet?

Wie minder wil zweten, moet daar dus echt op een andere manier voor zorgen. Deodorant is natuurlijk het meest voor de hand liggend. Het sluit je poriën af om zweten te voorkomen en zorgt ervoor dat je zweet minder sterk ruikt. Ook kun je door luchtige kleding te dragen en genoeg water te drinken ervoor zorgen dat je minder zweet. Alcohol, pittig eten en ui of knoflook zorgen er juist voor dat je meer gaat zweten. Groente en fruit met een hoog watergehalte, amandelen en bananen zorgen juist dat je lichaam kalmeert en dat je minder zweet.

Wil je liever je okselhaar niet scheren, maar wel dat het iets korter is? Je kunt je okselhaar ook knippen of trimmen.