Het minimumloon is in 2024 gestegen

Laten we beginnen met goed nieuws: sinds 1 januari 2024 is het verplichte minimumuurloon ingevoerd. Dat wil zeggen dat de werkgever vanaf dit jaar volgens de wet verplicht is om werknemers vanaf 21 jaar per uur minimaal het minimumuurloon te betalen. Voor alle bedrijven geldt hetzelfde wettelijke minimumuurloon. In 2023 was er nog geen sprake van dit minimumuurloon.

Als je 21 jaar of ouder bent, verdien je vandaag de dag minstens 13,27 euro per uur. Dat betekent – uitgaande van een fulltime werkweek van 40 uur – dat je op een jaarsalaris van ruim 27.600 euro kunt rekenen. Als je daar acht procent vakantietoeslag bij optelt, kom je zelfs op een jaarinkomen van bijna 30.000 euro. Kortom: als je kijkt naar de salarisschalen, zijn we erop vooruitgegaan in vergelijking met het voorgaande jaar. Helaas maakt het minimumuurloon je positie op de huizenmarkt niet bepaald eenvoudiger.

Een hypotheek afsluiten: hoe zit dat precies?

Als je een huis wilt kopen, moet je in heel veel gevallen een hypotheek afsluiten. Dit is een omslachtig woord voor een lening die je afsluit bij de bank om je huis te kunnen betalen. Dat is vrij logisch, want de prijskaartjes van de huizen van tegenwoordig heb je niet bepaald contant in je portemonnee zitten. Sterker nog: als je vandaag de dag nog een huis onder de drie ton vindt, mag je in je handjes knijpen.

Nee, die bedragen hebben we doorgaans niet op onze rekening staan, dus is een hypotheek afsluiten noodzakelijk. De hoogte van je hypotheek is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je inkomen en de hoogte van een eventuele additionele geldsom. De lening zal immers uiteindelijk moeten worden terugbetaald, dus naar aanleiding van je inkomen berekent de bank hoe hoog de hypotheek zal zijn.

Wat is de maximale hypotheek bij het minimumloon?

Je bent nu vast benieuwd welke invloed het verdienen van een minimuminkomen heeft op de hoogte van de af te sluiten hypotheek. Je kunt de hoogte van je hypotheek berekenen via de website van je eigen bank, en per bank kunnen de marges een klein beetje verschillen. Daarom zullen we het vandaag moeten doen met een indicatief getal, dat de hoogte van een maximale hypotheek bij het minimumloon zo goed als benadert.

Daar komt ie: een vrijgezelle jongeman of vrouw – die afhankelijk is van het minimumloon – kan een maximale hypotheek afsluiten bij de bank van ruim 127.000 euro. Hierbij hoort een rentepercentage van 3,58 procent en een rentevaste periode van tien jaar. De maandlasten zijn in dat geval ongeveer 577 euro per maand. Een goede concurrentiepositie op de huizenmarkt is dit echter niet: er staan momenteel maar weinig woningen te koop voor een bedrag onder de 200.000 euro.

Lees ook: wat is het modaal inkomen van Nederland in 2024?