Het minimumloon gaat in 2024 fors omhoog

Volgend jaar gaat het minimumloon in veel gevallen fors omhoog doordat het minimummaandloon wordt omgezet in minimumuurloon. De Eerste Kamer heeft hiermee ingestemd. Momenteel wordt het minimumloon nog bepaald door het maandloon. In de cao’s wordt besproken hoeveel uur de werkweek telt. In de meeste cao’s is dat ongeveer 38 tot 40 uur en op basis daarvan wordt het loon per uur berekend.

Bij de overgang van het minimumuurloon wordt uitgegaan van een werkweek van 36 uur. Daardoor gaat het uurloon van iemand die onder een cao met 38 uur valt met 5,5 procent omhoog.Voor de mensen met een werkweek van 40 uur zal het minimumuurloon met ruim 11 procent stijgen.

Het is de bedoeling dat het wettelijk minimumuurloon op 1 januari 2024 wordt ingevoerd. Er wordt ingeschat dat voor ruim 507 duizend banen in Nederland het minimumloon van 2024 weer opnieuw bepaald moet worden.

Studeer jij nog en ben je opzoek naar een baan met financiële voordelen? Wij schreven al eerder over de hoogste startsalarissen per sector (MBO).