Het gemiddelde mbo startsalaris verschilt per sector

Sommige studenten willen graag doorleren en sommige willen gelijk aan de slag gaan. Studenten die doorgaan met studeren en hun hbo-diploma halen, verdienen meer dan mensen die gelijk gaan werken. Hoeveel je op de arbeidsmarkt betaald krijgt, heeft ook deels te maken met vraag en aanbod. Zo zitten veel bedrijven te springen om technische mensen, waardoor het gemiddelde mbo startsalaris in deze sector relatief hoog ligt.

 

Wanneer je op basis van deze cijfers een richting kiest, moet je er wel rekening mee houden dat niet ieder beroep uit een sector hetzelfde verdient. Dit zie je bijvoorbeeld in de sector zorg en  welzijn. Een verpleegster verdient een stuk meer dan een kapster. Het gaat uiteindelijk om het gemiddelde van al die verschillende beroepen, die samen een sector vormen.

1. Mbo startsalaris in de techniek

Met een gemiddeld startsalaris van € 1.950,- per maand is de technische sector het meeste cashen. Hierbij kan je denken aan beroepen als monteur of engineer.

2. Mbo startsalaris van transport en logistiek

In deze sector gaat het natuurlijk om het vervoeren van producten en mensen. Dit is na techniek de sector waarbij je het meeste geld op je rekening getransporteerd krijgt. Mensen in deze sector krijgen gemiddeld € 1.914,- salaris per maand.

3. Mbo startsalaris in de bouw

Wanneer jij met je mbo-papiertje wil gaan bouwen aan een carrière in de bouw, dan is dat een redelijke fundering voor je financiële zaken. Je zult gemiddeld gezien € 1.805 verdienen per maand.

4. Mbo startsalaris in de zorg en welzijn

Als één ding duidelijk is geworden in deze tijd, dan is het wel dat de mensen in de zorg onbetaalbaar zijn. Toch ontvangen zij slechts een gemiddeld startsalaris van € 1.617,- per maand.

5. Mbo startsalaris van defensie

Wanneer je ervoor kiest om een mbo-opleiding te gaan doen in de richting van defensie, dan kun je rekenen op een gemiddeld startsalaris van € 1,547.- per maand.

Wanneer je een bepaalde studie gaat kiezen, dan dien je ook naar de werkgelegenheid in de sector te kijken. Volgens RTL Nieuws is er tot het jaar 2024 een groot tekort in de bouw, techniek en de zorg. Als je dat vergelijkt met de bedragen die je in die sectoren verdient, ligt hier wellicht de kans voor jou.

Moet jij gaan kiezen welke hbo-studie je gaat doen? Dan kun je hier informatie vinden over het salaris van hbo’ers. Check ook wat de best betaalde beroepen van Nederland zijn.