Ben je van plan om na het behalen van je mbo-diploma nog een paar jaar in de schoolbanken door te brengen, dan is het misschien slim om te kijken wat het startsalaris kan zijn als je bent afgestudeerd.

 

Uiteraard maakt geld niet gelukkig, maar het is wel handig als je weet wat je mag verwachten. In dat geval biedt de hbo-keuzegids een aardige richtlijn als je nog steeds twijfelt over je vervolgstudie.

Hbo-studies met het hoogste startsalaris

Mocht je serieus werk willen maken van je interesse in de techniek, dan zit in ieder geval goed. In de meeste gevallen verdien al vanaf je eerste baan een behoorlijk inkomen. Overigens hoef je geen zorgen te maken als je niet beschikt over een technisch talent, ook in de vastgoed en makelaardij kun je een aardig belegde boterham verdienen.

 1. Elektrotechniek – 2.827 euro
 2. Voertuigentechniek – 2.817 euro
 3. HBO-ICT – 2.774 euro
 4. Werktuigbouwkunde – 2.767 euro
 5. Technische bedrijfskunde – 2.757 euro
 6. Logistiek, verkeer & zeevaart – 2.748 euro
 7. Vastgoed & makelaardij – 2.736 euro
 8. Civiele techniek – 2.675 euro
 9. Finance & control – 2.600 euro
 10. International business – 2.595 euro

hbo-studies hoogste laagste startsalaris

Wat natuurlijk opvalt, is dat de aard van de bovenstaande studies vooral mannen trekt. Jammer, want vrouwen verdienen natuurlijk net zoveel kans op een goed startsalaris. Het goede nieuws is dat ook voor vrouwen er volop mogelijkheden zijn om een studie te kiezen met behoorlijk wat toekomstperspectieven.

Het laagste startsalaris vind je bij deze studies

De keuze voor een hbo-studie moet natuurlijk niet alleen afhangen van het gemiddelde salaris. Dat betekent dat je dus niet alleen moet kijken naar het financiële plaatje, maar ook naar je eigen interesses. Dat gezegd hebbende is het wellicht zinvol om de minder goede betaalde beroepen even links te laten liggen.

 1. Muziek – 1.773 euro
 2. Logopedie – 1.879 euro
 3. Kunstacademie – 1.902 euro
 4. Theater & dans – 1.935 euro
 5. Vaktherapie – 1.943 euro
 6. Pedagogiek – 2.020 euro
 7. Toegepaste psychologie – 2.131 euro
 8. Voeding – 2.133 euro
 9. Social work – 2.149 euro
 10. Hotelonderwijs & toerisme – 2.179 euro

welke studies meeste baanzekerheid

Welke studies bieden de meeste garantie voor baanzekerheid?

Een goed salaris vanaf het moment dat je gaat werken is leuk, maar het is niet zaligmakend. Daar komt bij dat de bovenstaande salarissen slechts indicaties zijn. Veel belangrijker is de kans op een baan. Zo ben je bijvoorbeeld met een studie Dans & Theater bijna verzekerd van een baan, dat wil zeggen, zodra deze rare situatie in de wereld achter de rug is. Ook in andere sectoren zoals verpleegkunde, onderwijs en ICT is behoefte aan goed geschoold personeel. Kortom: staar je niet blind op het salaris, maar heb ook oog voor de toekomstmogelijkheden.