Zet overanalyseren om tot positieve gedachtes

Wanneer je overanalyseert raak je eerder gestrest en kan je niet meer rationeel nadenken. Je komt in een negatieve spiraal terecht waarbij het maken van besluiten steeds lastiger wordt. Als jij je hierin herkent, of iemand anders die je graag wil helpen, lees dan deze simpele tips om je te bevrijden van deze neerwaartse spiraal:

  1. Erkenning is het begin van het einde van overanalyseren

    Voordat je überhaupt aan de slag kan met het bestrijden van overanalyseren, is het van belang dat je je ervan bewust bent wanneer het gebeurt. Iedere keer dat je je gestrest voelt of angstig bent, neem dan een stap terug en observeer de situatie en hoe jij op die situatie reageert. Dit is de kern van waar je aan wil werken, want dit zijn die momenten dat je vastloopt.

  2. Denk na over wat er goed kan gaan en niet over wat fout kan gaan

    Goed, je probeert nu de momenten dat je overanalyseert te erkennen. De volgende stap is om tijdens die momenten je mindset te gaan veranderen. Als het goed is worden je gedachtes heel sterk meegesleurd naar een bad vol angst. Je voelt je misschien zelfs een beetje verlamd, wat het lastig maakt om jezelf uit dat bad te krijgen. De volgende keer dat je in die neerwaartse spiraal zit, forceer jezelf dan alle dingen te visualiseren die goed kunnen gaan, en blijf die gedachtes voor je zien.

  3. Zorg voor afleiding waar jij een blij gevoel van krijgt

    Soms helpt het om jezelf af te leiden met leuke alternatieven die jou weer een gevoel van blijdschap kunnen brengen. Een muziekinstrument spelen, Ted Talks of andere inspirerende en motiverende filmpjes kijken, een goede cardio sessie, koken, lezen, mediteren, met vrienden afspreken en gezellig ouwehoeren of iets in je huis klussen wat je al heel lang wilde doen. Er is echt genoeg afleiding, ga hier dan ook naar op zoek.

    overanalyseren

    Als je de knop omzet en iets gaat doen waar je blij van wordt, zul je snel genoeg in het moment zitten van die activiteit, later terugkijken naar dat moment van overanalyseren en beseffen dat het allemaal veel minder erg is dan het in eerste instantie leek. Afleiding zoeken zorgt ervoor dat je afstand kan nemen van die negatieve gedachtes.

  4. Plaats de situatie eens in z’n ware perspectief

    Het is altijd “makkelijk” om dingen groter en negatiever te maken dan ze zijn. De volgende keer dat je van een mug een olifant maakt, vraag jezelf dan af: hoeveel zal dit over vijf jaar uitmaken? Of zelfs over een maand, of drie? Het antwoord zal vaak eerder in de richting komen van niks dan heel veel.

  5. Staak de zoektocht naar perfectie

    Dit is belangrijk. Als perfectie iets is waar jij continu naar op zoek bent, stop daar dan echt onmiddellijk mee. Het is goed om ambitieus te zijn, maar te perfectionistisch is onrealistisch, onpraktisch en slopend! Iedere keer weer dat je tegen jezelf zegt “Dit moet perfect zijn”, herinner jezelf er dan aan dat progressie maken belangrijker is dan het bereiken van perfectie.

  6. Probeer gevoelens van angst te omarmen

    De kans is groot dat je angstig bent voor iets wat in het verleden fout is gegaan. Maar alleen omdat het in het verleden niet zo lekker liep, betekent dat niet dat het deze keer niet goed kan gaan. De situatie is anders, jíj bent anders en eventuele betrokkene zijn wellicht ook niet hetzelfde. Dus probeer nieuwe momenten te zien als kansen en een nieuwe start in plaats van mogelijkheden tot falen.

  7. Zet een (mentale) timer aan

    Jezelf even volledig overgeven aan je angst, dat mag soms best, alleen doe het niet te lang. Zet een timer aan voor over vijf minuten en laat jezelf vijf minuten lang vollédig losgaan op je angsten. Zodra de timer afgaat zet je ‘m opnieuw, en dan mag je tien minuten lang al die angsten opschrijven, alles waar je gestrest van raakt, wat er fout kan gaan. Na die tien minuten is het klaar. Verbrand het papier, scheur het kapot, gooi het weg. Gooi je angsten weg en ga iets leuks doen. Probeer het eens, wie weet lucht het op.

    overanalyseren voorkomen

  8. Knoop het in je oren: je kan de toekomst niet voorspellen

    Niemand kan de toekomst voorspellen. Dus wat heeft het voor zin? Iedere seconde dat je je zorgen maakt over wat er op een later moment mis zou kunnen gaan, doe je jezelf tekort door niet te genieten van het moment waar je nu in zit, bovendien is je zorgen maken over de toekomst totaal niet productief. Spend your time wisely.

  9. Accepteer: je kan niet meer doen dan je best

    Een van de redenen dat mensen overanalyseren en zich angstig voelen, is omdat ze het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn, niet slim genoeg of niet hard genoeg hebben gewerkt. Maar als je echt je uiterste best voor iets doet dan kun je oprecht niet meer doen dan dat. Dus accepteer dat dan ook en laat dingen iets meer los.

  10. Wees dankbaar

    Het is niet mogelijk om tegelijkertijd spijt te hebben van iets en op datzelfde moment dankbaar. Het is het een of het ander, en aan jou de keuze om te besluiten welke het wordt. Schrijf iedere ochtend wanneer je wakker wordt op waar je dankbaar voor bent, die dingen kunnen zo groot of klein zijn als je zelf wil. Een vriend die attent is geweest, hoe blij je bent met je manager die heel chill tegen je is, dat je lekker hebt geslapen, dat je in de middag mag gaan sporten. Je zult versteld staan van de waardering die je zal voelen voor simpele dingen en hoe minder belangrijk die angsten zullen worden.

Overanalyseren overkomt bijna iedereen, alleen jij bent de enige die er bij jezelf iets aan kan doen. Hoe positiever je in het leven staat, hoe blijer jij wordt, hoe leuker jij als persoon wordt voor de mensen om je heen en die energie zul je van anderen ook weer terugkrijgen. Die positieve spiraal is veel fijner om in te leven dan een negatieve spiraal waarbij je continu overanalyseert. Succes!