1. Inside the mind of a master procrastinator – Tim Urban

Een typerende talk over wat zich afspeelt in het hoofd van elke uitsteller. Veertien minuten aan vermaak, vol met herkenbare situaties, psychologische achtergronden en een flinke dosis humor.

2. Insightful human portraits made from data – R. Luke Dubois

Data is the new art. Hoe programmeren 100 jaar geleden nog niet eens mogelijk was, zijn de mogelijkheden inmiddels eindeloos. Deze TED Talk laat zien hoe data gebruikt kunnen worden als moderne vorm van kunst.

3. Gene editing can now change an entire species, forever – Jennifer Kahn

Een interessante talk over de mogelijkheden  van gencombinaties en –mutaties. Gefocust op wat voor invloed dit kan hebben op de wereld van nu. Hoe lang zal het bijvoorbeeld nog duren voordat malaria uitgeroeid kan worden?

4. What do you think when you look at me? – Dalia Mogahed

Een confronterende, inspirerende talk over de vooroordelen die mensen hebben ten opzichte van moslims. Zo blijkt 80 procent van het nieuws over moslims negatief te zijn. Dalia geeft inzicht in hoe zij situaties ervaart en hoe scheef dit kan zijn.

5. How humans could evolve to survive in space – Lisa Nip

Valt er te leven op Mars of ergens anders in de ruimte? Dit gaat niet zomaar en vergt drastische levensaanpassingen. Mede door synthetische biologie valt de wereld te bewerken en dit doel te bereiken.

6. A prosecutor’s vision for a better justice system – Adam Foss

Zestien minuten aan inzicht dat Adam Foss je geeft over hoe het rechtssysteem zich vooral focust op feiten, terwijl juist achtergronden vaak zo belangrijk zijn, en misdaden mogelijk zelfs te voorkomen zijn.

7. Meet the dazzling fyling machines of the future – Raffaello D’Andrea

Nog een interessante voor de tech-liefhebbers onder ons: een tipje van de sluier over wat er mogelijk is met ‘vliegende machines’ en hoe deze in de toekomst bij gaan dragen aan de maatschappij.

8. Hunting for dinosaurs showed me our place in the universe – Kenneth Lacovara

Deze TED Talk neemt je mee terug in de tijd, naar waar dinosaurussen en trilobieten nog leefden. Je krijgt inzicht in hoe de aarde geologisch ingedeeld is, inclusief tips over het jagen naar dinosaurusfossielen.

Open your mind and get inspired, zoals TED´s curator Chris Anderson zelf zegt. Start het jaar op een geheel nieuwe manier!