10 klassieke bordspellen die atlijd voor een leuke avond zorgen

Wij selecteerden tien bordspellen die wel onder de noemener ‘klassiekers’ vallen. Hoogstwaarschijnlijk ken jij ze allemaal al, maar dat maakt het niet minder de moeite waard om er eentje toe te voegen aan jouw bordspellen-verzameling.

Risk

Hét spel voor iedereen die een uur of vijf over heeft in zijn of haar dag en deze strategisch wil inplannen. Risk is bedacht in 1957 Door de Franse Oscarwinnaar Albert Lamorisse. De wijze waarop een speler het spel kan winnen, verschilt en is niet kort samen te vatten. Oorspronkelijk was het doel simpelweg de gehele wereldkaart te veroveren, maar in de loop der tijd kwamen daar opdrachten (missies) bij zoals “vernietig de blauwe legers”, “verover de kastelen” of compleet andere manieren om te winnen zoals Paranoia Risk waarbij de speler juist moet voorkomen dat een andere speler uitgeschakeld wordt om te winnen. Dergelijke opdrachten worden vermeld op speciale opdrachtkaarten die de spelers aan het begin van het spel moeten trekken. Elke speler dient zijn/haar opdrachtkaart omgekeerd op tafel te leggen, zodat de andere spelers de opdracht niet kunnen zien.

Koop het spel hier.

risk spel

Catan

Catan, dat voorheen Kolonisten van Catan werd genoemd, is een bordspel voor 3 tot 6 spelers. Het is bedacht en uitgebracht in 1995 door Klaus Teuber. Catan was de eerste typische designer game die buiten Europa relatief populair werd, en wordt wel de “doorbraak” van deze spellensoort genoemd. Het oorspronkelijk Duitse spel is in minstens 25 talen vertaald.

Niemand wordt tijdens het spel geëlimineerd en spelers kunnen stap voor stap naar een bereikbaar doel toewerken, zoals het bouwen van een stad op een bepaalde plaats. Het feit dat ieder spel weer anders is, doordat het bord variabel is, zorgt ervoor dat het spel niet zo snel verveelt. Verder is het zo dat de persoon die als eerste een bepaald aantal overwinningspunten bereikt het spel wint. Door deze overwinningsconditie kan het spel nooit eindeloos duren.

Koop het spel hier.

spel catan

Monopoly

Het spel dat vaker door de lucht heeft gevlogen dan elk ander spel. Monopoly is een van de bestverkochte bordspellen ter wereld. Het is in 26 talen verkrijgbaar. Sinds 1935, het jaar dat het spel door Parker Brothers op de markt gebracht werd, zijn ruim 200 miljoen exemplaren verkocht. Ook verschijnen regelmatig bijzondere edities. Het spel staat bekend om de frustratie die het oproept bij jou en je medespelers, die in het begin ‘best goed’ tegen hun verlies konden. Het doel van het spel is vrij simpel: maak al je medespelers blut en je wint het spel.

Koop het spel hier.

monopoly bestellen bordspellen

Party en Co

Het bordspel Party & Co is uniek in het soort bordspellen, omdat het spel een samensmelting is van meerdere klassiekers. Tijdens Party & Co moeten de deelnemers een mix van opdrachten uitvoeren. Een van de grootste voordelen van dit bordspel is dat er erg veel spelers gelijkertijd kunnen meedoen. Party & Co kan met minimaal drie personen worden gespeeld, maar ook gemakkelijk met een groep van twintig personen.

Elke beurt zal er een opdracht worden vergeven aan een deelnemer. Deze opdrachten kunnen erg uiteenlopen en zijn daardoor zeer divers. Er zijn een vijf categorieën, dat zijn liplezen, quiz, verboden woord, tekenen en gebaren. Zodra één van de deelnemers een opdracht succesvol weet te volbrengen zal hij of zij aan de beurt blijven. Lukt het niet, dan is de volgende deelnemer aan de beurt. Kortom: een van de meest veelzijdige klassieke bordspellen ooit.

Koop het spel hier.

spel party en co

Mens erger je niet!

Misschien wel één van de klassieke bordspellen waar je eigenlijk het minst voor hoeft na te denken. Bij dit spel heeft iedere speler vier pionnen die een ronde over het bord moeten maken om veilig op een van de eindcirkels te geraken. Eenmaal daar kan een pion niet meer worden verzet. Als dat met alle pionnen is gelukt, heb je het spel gewonnen.

Elke speler heeft pionnen van een eigen kleur, een eigen beginpunt en eigen eindcirkels waar andere pionnen niet mogen komen. De spelers gooien om beurten met een dobbelsteen en moeten een pion rechtsom het aantal cirkels verplaatsen dat de worp aangeeft. Wanneer een pion op een cirkel komt waar al een andere pion staat, dan wordt deze afgegooid (geslagen). Een afgegooide pion moet weer opnieuw in het spel worden gebracht en van voren af aan zijn ronde maken.

Als je het rijtje met de vier eindcirkels van de eigen kleur bereikt, mag je doortellend – afhankelijk van het aantal gegooide ogen – dit rijtje binnengaan. Het is niet verplicht om eerst 1 te gooien om het rijtje eindcirkels binnen te mogen lopen. Je zet het aantal stappen dat met de dobbelsteen is gegooid; als het eindpunt van de rij eindcirkels wordt bereikt, dan kan niet verder worden gezet

Koop het spel hier.

mens erger je niet

Ganzenbord

Ganzenbord bestaat uit een speelbord, twee dobbelstenen en enkele pionnen van verschillende kleuren, vaak in de vorm van ganzen. De bedoeling van het spel is in zo weinig mogelijk beurten een pion van het begin naar het eind van een reeks velden te voeren, waarbij elke speler in elke beurt zijn pion zoveel velden moet verplaatsen als men ogen gooit met de dobbelstenen.

Het speelbord is voorzien van een aantal speciale velden zoals de put en de gevangenis, die de speler hinderen op de weg naar zijn einddoel. Slechts de dobbelsteenworpen zijn bepalend voor de uitslag. De bedoeling van het spel is om als eerste op hokje 63 uit te komen.

Koop het spel hier.

ganzenbord spel

Cluedo

In Cluedo draait alles om de moord op Dr. Black (Dr. Zwart), die heeft plaatsgevonden in een grote villa. De spelers zijn in dit spel de detectives. Zij moeten achter 3 zaken zien te komen:

  1. Wie van de 6 verdachten heeft de moord gepleegd?
  2. Met welk wapen is de moord gepleegd?
  3. In welk vertrek is de moord gepleegd?

Hij of zij die deze drie vragen als eerste kan beantwoorden, is de winnaar van Cluedo.

De populariteit van het spel blijkt wel uit een film die naar aanleiding van Cluedo is gemaakt: Clue uit 1985, een komische detective van Jonathan Lynn.

Koop het spel hier.

leukste bordspellen klassiekers

Scrabble

Scrabble is een letterspel dat wereldwijd wordt verkocht in 29 talen. Het is een bordspel voor twee tot vier spelers of spelerteams waarbij met een gegeven aantal willekeurige letters woorden moeten worden gelegd op een speelbord. Blokjes met letters, die verschillende waarden zijn toegekend, worden willekeurig gepakt, waarbij toeval een rol speelt. Er moeten bestaande woorden mee worden gevormd, soms op vernuftige wijze. Het is de kunst een zo hoog mogelijke score te behalen.

Koop het spel hier.

spel scrabble

Stratego

Stratego is een op oorlog gebaseerd bordspel dat sinds de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands wordt uitgegeven, sinds 1958 door Jumbo. Aan het begin van het spel staan een rood leger en een blauw leger tegenover elkaar; elk bestaand uit 40 stukken in verschillende rangen. De bedoeling is dat de vlag van de tegenstander wordt veroverd of dat de tegenstander niet meer kan bewegen. Stukken mogen hoogstens 5 keer heen en weer bewegen; daarna moet de speler een andere zet doen.

Koop het spel hier.

stratego spel

Trivial Pursuit (Triviant)

Trivial Pursuit is een bordspel waarbij door beantwoording van vragen over geschiedenis, sport, cultuur en andere categorieën gewonnen kan worden. Deze vragen worden gesteld door de spelers of een daartoe aangewezen persoon die als scheidsrechter fungeert. Dit laatste is handig als men in teams speelt. Er kan gespeeld worden in teams, maar ook 1-tegen-1. Er is theoretisch geen limiet aan het aantal spelers. Op sommige vakjes op het bord is met het beantwoorden van de vraag een partje te winnen. Bij zes partjes (voor elke categorie één) heeft de speler gewonnen.

Koop het spel hier.

trivia