Welke voedingsmiddelen kunnen helpen met afvallen?

Afvallen hangt grotendeels af van je voeding. Natuurlijk, bewegen is ook belangrijk, maar ook zonder sporten kun je afvallen. Nu bestaan er helaas geen magische voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat de kilo’s ervan afvliegen. Toch zijn er wel degelijk een paar etenswaren die je een handje kunnen helpen.

 

1. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt en zit vol met zogeheten probiotica. Dat zijn bacteriën die goed zijn voor je verteringsstelsel. Het beste kun je Griekse yoghurt eten die laag in vet is, met een gehalte van 2% of zelfs 0%. Als je Griekse yoghurt niet zoet genoeg vindt, kun je beter honing toevoegen in plaats van gezoete yoghurt te kopen.

2. Bloemkool

Bloemkool bevat weinig calorieën – ongeveer 26 per 100 gram – maar wel veel vezels. Het voordeel is dat je het op veel verschillende manieren kunt klaarmaken. Gekookt, gewokt of gegrild, het kan allemaal. Ook zijn er opties als bloemkoolrijst, een pizzabodem met bloemkool, of vegetarische ‘wings’.

bloemkool voedingsmiddelen afvallen

3. Linzen

Misschien niet je eerste keuze, maar linzen zijn ook goed voor het afvallen. Ze bevatten resistent zetmeel, wat alleen wordt afgebroken in de dikke darm, waardoor minder calorieën worden opgenomen. Wel helpt het om de cellen in je darmen van energie te voorzien. Linzen kun je makkelijk door een soep of stoofpot doen.

4. Kaneel

Kaneel is makkelijk ergens doorheen te doen en heeft verschillende voordelen. Het kan ervoor zorgen dat je minder suiker aan iets hoeft toe te voegen, maar beperkt ook je eetlust. Ook zorgt het dat je metabolisme harder werkt en je cholesterol gehaltes omlaag gaan. Kaneel kan lekker zijn in koffie, thee, yoghurt en smoothies, maar ook bijvoorbeeld in Griekse en Indiase gerechten wordt kaneel gebruikt.

5. Frambozen

Dit fruit zit vol met vitaminen, mineralen en vezels. Ook zorgen frambozen voor een boost in je metabolisme, wat je helpt bij afvallen. Je zou ze bijvoorbeeld met Griekse yoghurt kunnen eten.

frambozen yoghurt afvallen

 

6. Noten

Als je toch even tussendoor wilt snacken zijn noten een goede oplossing. Hoewel ze vaak hoog in vetten zijn, gaat het vaak om onverzadigde vetzuren en bevatten ze veel vezels. Het is zelfs aangetoond in onderzoeken dat noten helpen met afvallen.

7. Romaine

Deze sla bevat in verhouding met de 13 calorieën per 100 gram toch nog redelijk wat eiwit en vezels. Geen zin in een salade? Romaine sla kun je ook grillen als je een krop in de lengte door de helft snijdt. Je kunt het dan serveren olijfolie en balsamicoazijn.

Wil je nog afvallen na je dertigste? Zorg dan ook dat je deze eetgewoonten bemeestert.