Ik voel me eenzaam. Wat nu?
In tegenstelling tot voorheen wordt eenzaamheid steeds zichtbaarder. Het overkomt iedereen, van jong tot oud, en ook in de media is er steeds meer aandacht voor. Zo maakte Vivek Murthy vorig jaar nog een duidelijk statement in een gesprek met Harvard Business Review en stelde dat de wereld geteisterd wordt door een eenzaamheidsepidemie. Eenzame mensen hebben de neiging om de wereld door een pessimistische bril te bekijken. Als gevolg daarvan verwachten ze minder positieve sociale interacties en slaan ze meer negatieve sociale informatie op. Deze sombere kijk op de wereld is vaak een van de onderliggende oorzaken van eenzaamheid. Om het gevoel van eenzaamheid om te buigen in een meer positieve blik zijn er een aantal dingen die je kunt doen.
Verschillende types van eenzaamheid
De oplossing voor elk probleem, dus ook voor het gevoel eenzaam te zijn, begint bij het identificeren van de oorzaak. Je eenzaam voelen betekent niet altijd dat je echt alleen bent. Eenzaamheid kan op verschillende manieren worden gedefinieerd:
- Fysieke eenzaamheid – gescheiden van anderen door afstand of voor een bepaalde periode.
- Situationele eenzaamheid – veroorzaakt door sociaaleconomische en omgevingsfactoren (zoals conflicten of rampen).
- Eenzaamheid in de persoonlijke ontwikkeling – het ervaren van het plotseling ontbreken van doel of een waardevolle situatie (zoals bij fysieke / psychische handicaps, (echt)scheiding).
- Interne eenzaamheid – het idee alleen te zijn zonder dat je echt fysiek alleen bent. Dit kan veroorzaakt worden door psychische problemen, een gebrekkig zelfvertrouwen of doordat je gewoon moeilijk om kunt gaan met een situatie die plotseling verandert.
- Emotionele eenzaamheid – zich niet verbonden of geïsoleerd voelen in je relatie met je partner of in relaties met vrienden en familie.
Bepaal wat voor soort eenzaamheid je ervaart om erachter te komen wat je eraan kunt doen. Alleen door te achterhalen wat de oorzaak is kun je een oplossing bedenken.
Weet waarom je je eenzaam voelt
In bepaalde situaties kan eenzaamheid slechts tijdelijk zijn. Als je bijvoorbeeld in een scheiding zit en deze moet verwerken. In andere gevallen kan het meer tijd kosten om een structurele verandering aan te brengen om zo de eenzaamheid te bestrijden.
Sta jezelf toe je kwetsbaar te voelen
Hoe vaak heb je sociale ontmoetingen vermeden uit angst voor een afwijzing? Of wellicht heb je de gedachte gehad dat je per definitie zou worden afgewezen om het vervolgens dus helemaal niet te proberen. De enige manier om contact te leggen met anderen is door jezelf kwetsbaarder op te stellen. Dat vergt lef en uithoudingsvermogen, maar de beloning is het uiteindelijk wel waard.
Zoek een hobby
Het zoeken van een hobby klinkt als het intrappen van een open deur, maar het geeft je het gevoel erbij te horen. Dat betekent niet dat je nu direct op zoek moet gaan naar iets wat je misschien leuk kan vinden, maar juist meer actief moet worden met hetgeen je al leuk vindt. Dat kan heel eenvoudig zijn door bijvoorbeeld lid te worden van een sportvereniging. Op die manier vergroot de de kans om in contact te komen met anderen die dezelfde hobby of passie delen.
Zoek jij een helpende hand? Check dan deze hobby’s voor mannen.
Ga naar plekken waar mensen samenkomen
Als je al hebt ervaren dat andere mensen niet uit zichzelf contact zoeken met jou, draai het dan om. Met andere woorden, zorg voor een situatie waarin je bijna gegarandeerd in contact komt met anderen. Bezoek een evenement, een tentoonstelling of ga vrijwilligerswerk doen.
In feite kun je stellen dat angst in de meeste gevallen de bron is van eenzaamheid. Ben je eenmaal eenzaam, dan ben je vaak ook bang om gekwetst te worden of kritiek te krijgen. Het zorgt ervoor dat je eigenlijk onbewust een schild opbouwt wat ervoor zorgt dat zo’n verwachtingspatroon realiteit wordt. Werkt op zich prima als dat een bewuste keuze is, maar vaak is het een gevolg van eerdere ervaringen. Het beschermt je eigen ik wellicht, maar het zorgt niet voor een oplossing omdat er geen verrijking plaatsvindt.
Het belang van een sociale connectie moet echter niet worden overschat. Het is net zo cruciaal voor het welzijn als voedsel en water. Het gevoel eenzaam te zijn moet daarom niet worden onderschat. Kortom, doe er wat aan. Voor een afwijzing hoef je in ieder geval niet bang te zijn, juist het proberen om de vicieuze cirkel te doorbreken geeft je voldoende zelfvertrouwen om het weer te proberen.