Welke lange herenkapsels zijn een trend in 2023?

Terwijl lang haar lange tijd ‘not done’ was, is dat anno 2023 een heel ander verhaal. Dat wil niet zeggen dat lang haar altijd de ideale keuze is. Ook zo’n indrukwekkende haarpartij zal je bij moeten houden. Gelukkig weten we je exact te vertellen wat wel een niet gangbaar is en hoe je het moet verzorgen. Twijfel je welk kapsel perfect is voor jouw gezicht, vraag het je kapper. Hij of zijn is immers de specialist als het gaat om het ontdekken van nieuwe trends. De leukste en spannendste modellen laten we even de revue passeren.

Volgens Callum Marks, kapper en ambassadeur van The Bluebeards Revenge, is het niet zo vreemd dat lang haar weer terugkeert in het modebeeld. Trends gaan en komen en sommige trends zie je regelmatig – in een licht aangepaste vorm – terugkomen. Terwijl het in de jaren 60 en 70 juist de manier was om je af te zetten tegen de gevestigde orde, is de haarmode nu juist een manier om je te onderscheiden van de massa. Volgens Vincent Quinn, de winnaar van de Scotland’s Best Barber Award in 2017, worden veel trends op het gebied van haarmode nu juist beïnvloed door de kleding die we dragen. “De huidige stijlen in combinatie met streetwear heeft zeker invloed op de kapsels van vandaag. Dit herken je bijvoorbeeld aan de retro-invloeden die ook door de jongere generatie wordt omarmd.”

Nu zal niet ieder gezicht geschikt zijn voor lang haar, bovendien wil je voorkomen dat je ongewild wordt gezien als een jezus look-a-like. Een goede verzorging is dus essentieel, bovendien kun je er zelf veel aan doen om je nieuwe look toonbaar te houden. Dat begint in ieder geval met de keuze voor het model wat goed bij je past. We kunnen jullie alvast vertellen: David Beckham en Bradd Pitt zijn de koningen onder de mannen met lang haar en hebben dan ook meerdere kapsels gerockt.

1. De natuurlijke look

Deze relaxte coupe is perfect voor mannen die hun haar graag lang willen hebben zonder al te veel tijd kwijt zijn aan de verzorging. In feite is het geschikt voor elk haartype, bovendien is het voor je kapper ideaal. Die hoeft alleen de techniek aan te passen om lagen te creëren waardoor het perfect aansluit op je gezicht. Het oogt natuurlijk omdat de aandacht juist is gericht op de balans.

Ook wat betreft de styling is dit het ideale model. Een goede shampoo en conditioner is voldoende. Laat je haar gewoon goed drogen zonder gebruik te maken van een fohn. Met een klein beetje gel of wax maakt je het vervolgens helemaal af.

2. Strak naar achteren met de zijkanten opgeschoren

Denk bij dit model aan voorbeelden zoals de jongere Brad Pitt. Het oogt wellicht iets ouderwets en eenvoudig, maar het effect is des te indrukwekkender. Je hoeft natuurlijk geen professionele kapper te zijn om te zien dat dit model is geïnspireerd op de heren die in Peaky Blinders spelen. Heb je een duidelijke kaaklijn en geen last van dunne plekken of broos haar, dan is dit jouw model bij uitstek. Heb je een beetje lang gezicht, houdt er dan rekening mee de zijkanten niet te strak geknipt worden. De aandacht moet immers uitgaan naar het geheel en niet naar de details.

3. Stijlvol en nonchalant naar voren

Het oogt wellicht rommelig, maar dat is geen ramp in dit geval. Deze coupe is duidelijk geïnspireerd op de haarmode ten tijde van de Brittpop. Sterren als de gebroeders Gallagher en Ian Brown zorgden ervoor dat deze stijl snel werd geaccepteerd. Destijds werd het haar wat langer gedragen terwijl het juist iets korter is. Op die manier kan je het gewoon nonchalant met je handen in model brengen en zullen bewonderenswaardige blikken je deel worden.

Om dit model goed in vorm te houden is een goede styling essentieel. Besteed liever niet al teveel tijd aan het stylingproces, kies dan een ander model. Je zal het haar na het wassen goed moeten laten drogen en vervolgens met wax gaan stoeien.

4. Lang haar met een pompadour

Lang haar betekent niet dat het saai hoeft te zijn. Zelf een pompadour kan je prima combineren met lang haar, bovendien wordt het zo een stuk spannender. Combineer dat met scherpe randen en strakke achterkant en zijkanten en je bent helemaal hip. Het grote voorbeeld is waarschijnlijk David Beckham.

Dit model is prima voor mannen met weinig natuurlijk volume, terwijl je zo toch een moderne uitstraling realiseert.Het gebruik van een goede föhn, eventueel in combinatie met een goede borstel is alle wat je nodig hebt. Borstel je haar van je gezicht af en je bent helemaal klaar voor een nieuw avontuur.

5. Lang haar en toch verzorgd

Deze stijl is wel het perfecte voorbeeld van de revival van lang haar voor mannen. Het oogt nonchalant en dat is ook precies de bedoeling. Sterren als Timothee Chalamet en Dev Patel stonden model voor deze look. Zie het als een tijdloze verwijzing naar de netjes gekamde versies van de jaren negentig.

Is dit jouw gewenste model, neem dan voor de zekerheid een foto mee naar je kapper zodat hij of zo weet wat je wilt. Met enkel de opmerking ‘doe maar iets lekker nonchalants’ ga je het niet redden.