Koud trainen is beter

Uit een onderzoek door professor Shingo Kajimura blijkt dat een regelmatige training bij lage temperaturen de aanmaak van bruin vet stimuleert waar het metabolisme een flinke boost krijgt. De wetenschapper is niet een willekeurige onderzoeker, hij is verbonden aan de afdeling celweefsel en biologie en een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van diabetes.

 

1. Verhoging van het metabolisme

Bruin vet, of bruin vetweefsel, is een soort lichaamsvet dat wordt geactiveerd wanneer het lichaam kouder wordt. Volgens Kajimura is het vrij simpel en is het vergelijkbaar met de werking van het lichaam van andere zoogdieren. In veel gevallen is het onder zoogdieren normaal dat ze hun lichaamstemperatuur op een bepaalde waarde houden. Dit zorgt er namelijk voor dat hun conditie op peil blijft en voorkomt dat het lichaam meer energie verbruikt wanneer de temperatuur zou dalen.

2. Hoger in energieverbruik

Uit bovenstaande kun je dus de conclusie trekken dat je meer energie zal verbruiken als de omgevingstemperatuur onder een bepaald niveau zakt. Het voordeel: bij een hoger energieverbruik zal je lichaam dus meer calorieën verbranden om aan de energievraag te voldoen. Je lichaam maakt dus meer bruin vet aan omdat dit ervoor zorgt dat de temperatuur gereguleerd kan worden. Dat wil niet zeggen dat het voor iedereen de ideale manier van trainen is. Als er sprake is voor hartproblemen of een hoge bloeddruk, dan is het juist iets wat je moet vermijden. Leuk om dat te weten, maar wat heb je er nu aan? Het antwoord is simpel, afgezien van een veel betere conditie zijn er nog meer voordelen bij het trainen onder lagere temperaturen.

koud trainen

3. Goed voor een beter humeur

Hoe gek het ook klinkt, door bij een lagere temperatuur te trainen, merk je ook dat je beter in je vel gaat zitten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zaken als stress minder prominent aanwezig zijn doordat de training zorgt voor meer endorfine. Zo neemt de kans op depressieve gevoelens met maar liefst 17% af.

4. Verbetert de spijsvertering

Door de lichamelijke inspanning zal je lichaam ook op andere punten verbeteren. Zo versterkt het je immuunsysteem en functioneren de darmen beter. Je activeert als het ware heel je lichaam. Dit komt vooral doordat de vraag naar extra energie ertoe leidt dat het je lichaam wordt geactiveerd. Je bloedsomloop wordt een stuk efficiënter en je lichaam ziet daarom kans om niet alleen calorieën te verbranden, maar ook om de voeding beter te verteren en zo extra energie uit je maaltijd te halen.

5. Betere prestaties

Natuurlijk leidt elke training tot betere prestatie, maar dat zo een te makkelijke conclusie zijn. Feit is dat je lichaam bij lagere temperaturen meer energie verbruikt. Aan de andere kant verbruikt je lichaam die energie op een meer efficiënte manier in vergelijking met een ‘normale’ training. Als het te warm zou zijn, gebruikt je lichaam de energie namelijk om af te koelen en dat kost per saldo gewoon meer energie.