Buikvet verbranden: zo kan je snel afvallen

Overgewicht is een van de grootste bedreigingen van de gezondheid. Afgezien van het feit dat het gewoon niet aantrekkelijk is, gaat overgewicht ook gepaard met een heel scala aan gezondheidsklachten. Zo neemt het risico op hart- en vaatziekten toe en is er ook een hoger risico op het ontstaan van diabetes. Om je maar even met de neus op de feiten te drukken: in Nederland kampt 52,8 procent van de volwassenen met een matig of ernstig overgewicht. Dat percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen met alle gevolgen van dien. Het buikvet serieus aanpakken betekent dus dat je eerst de oorzaken gaat bestrijden. Dat betekent overigens niet dat je direct moet overstappen op een dieet van salades. Wat je wel zou moeten doen is keuzes maken, vooral op het gebied van voeding.

  • Verhoog je metabolisme

Door je metabolisme te verhogen of te verbeteren, zorg je voor een betere verbranding het aanwezige lichaamsvet. Het verslaan van de maaltijd is overigens geen goed plan, meer bewegen is dat juist wel.

  • Volg een dieet wat je kunt volhouden

Geef prioriteit aan magere eiwitten zoals rundvlees, kalkoen, eieren, vis, kip en tofu. Uit onderzoek blijkt juist dat een eiwitrijk dieet zorgt voor een grote gewichtsafname. Let dus goed op de hoeveelheid eiwitten in je voeding en vul het waar nodig aan met eiwitrijke drankjes.

Wat is het effect van eiwitten nou écht voor jouw spiergroei en afvalproces MAN MAN

Overigens is eiwit geen toverwoord voor het bestrijden van buikvet. Het beperken van het eten van geraffineerde suikers en koolhydraten is minstens zo belangrijk. Denk hierbij aan brood, pasta en rijst. Dat wil niet zeggen dat je honger moet lijden, er zijn genoeg producten die zowel gezond als lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan volle granen, bruine rijst, zoete aardappel, haver, bonen en peulvruchten. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk groenten in verband met de ruime hoeveelheid vezels, die zorgen voor een vol gevoel en beperken dus je eetlust.

  • Verhoog de intensiteit van uw training

Fysieke activiteit zoals fitness zorgt voor de opbouw van spieren en voorkomt de omzetting van eiwitten in vetten. Zorg er wel voor dat je een programma volgt wat redelijk intensief is. Een uurtje wandelen per dag zal je verbranding lang niet zo goed stimuleren als een stevige cardiotraining. Bijkomend voordeel is dat een grote inspanning ook zorgt voor een verbetering van de stofwisseling.

Focus op samengestelde bewegingen zoals deadlifts, squats, kettlebell swings, lunges, borstpersen, schouderpersen, de oefeningen die je hele lichaam trainen in plaats van spieren te isoleren. Simpel gezegd, je kunt vet niet meteen verminderen, maar het helpt wel bij het verliezen van gewicht en dus ook in de buikregio.

  • Leer omgaan met stress

Er zijn veel manieren om met stress om te gaan. Je kunt een sabbatical van een jaar nemen, een vakantie naar Bali boeken, of je opsluiten in een klooster. Klinkt leuk, maar het neemt niet de oorzaak weg. Wat wel helpt, is het vinden van een stukje innerlijke rust om de kunst van het loslaten onder de knie te krijgen. Hoe je dat het beste aanpakt, is voor iedereen weer anders. Voor de een is een uurtje krachttraining een perfecte manier van ontspannen, terwijl een ander meer baat heeft bij een lange wandeling. Feit is wel dat lichaamsbeweging de aanmaak van cortisol reguleert waardoor de effecten van stress minder nadrukkelijk aanwezig zijn.