Beste koolhydraten om te eten tijdens het afvallen

Koolhydraten kunnen niet zoveel kwaad als er vaak gesuggereerd wordt. Sterker nog, tenzij je een keto dieet volgt, is het je belangrijkste bron van energie. Het is dus niet nodig om alle koolhydraten uit je voedingspatroon te verbannen wanneer je wilt afvallen.

 

1. Quinoa

Je moet er van houden, maar quinoa is veelzijdig en kan gegeten worden door een warm gerecht maar ook in een salade. En het is een goede bron van koolhydraten omdat het ook veel vezels en proteïne bevat.

2. Havermout

Er zijn heel wat verschillende manieren waarop je havermout kunt eten. Als ontbijt, in plaats van bloem in bijvoorbeeld pancakes of zelfs in een smoothie of shake. En het is ook nog eens een goede bron van vezels.

2. Zoete aardappel

Zoete aardappel is misschien nog wel lekkerder dan gewone aardappel en er zitten ook nog eens meer vezels en vitamines in. Je kunt er alles mee doen wat je ook met een gewone aardappel kan: gebakken, als puree of als patat uit de oven.

welke koolhydraten afvallen

4. Wilde rijst

Eigenlijk is wilde rijst geen rijst, maar een andere graansoort. Toch is het zeker net zo lekker in een gerecht met groente en bijvoorbeeld kip. Het heeft ook nog eens heel wat meer eiwitten en vezels dan gewone rijst.

5. Zwarte bonen

Bonen zijn een goede bron van eiwitten en eigenlijk niet weg te denken uit een gevarieerd dieet. Ze zijn natuurlijk heerlijk in Mexicaanse gerechten, maar ook heel wat andere Zuid-Amerikaanse gerechten gebruiken zwarte bonen en die zijn het zeker waard om een keer te proberen.

6. Volkoren brood

Je hoeft echt niet al het brood te laten staan wanneer je wil afvallen, ook al zitten er veel koolhydraten in. Het is dan alleen wel een beter idee om volkoren brood te eten dan wit brood, want daar zitten veel meer vezels in. Let wel op: meergranenbrood lijkt misschien op volkoren, maar kan gewoon net als witbrood met bloem gemaakt zijn en dan mis je alsnog de voedingsstoffen van volkoren brood.

7. Linzen

Misschien eet je normaal niet zo vaak peulvruchten, maar net zoals bonen zijn ze juist heel goed voor je. Probeer bijvoorbeeld eens linzen, die vooral lekker zijn in soepen en sauzen.

welke koolhydraten kun je nog eten tijdens het afvallen linzen

8. Frambozen en blauwe bessen

Hoewel er ook groeten en fruit zijn die niet zo gezond zijn als je denkt, zijn er ook genoeg die je prima kunt eten. Frambozen en blauwe bessen zijn een goed voorbeeld van fruit dat juist heel goed voor je is omdat het boordevol vitamines zit.

9. Volkoren pasta

Net als brood hoef je ook de pasta helemaal niet te laten staan wanneer je aan het afvallen bent. Probeer eens een volkorenpasta en maak dan ook een gerecht met veel groente.

10. Appels

Ook appels zijn een fruit dat je prima kunt blijven eten. Wil je echt heel erg letten op de hoeveelheid suikers, dan kun je het beste voor bijvoorbeeld een Granny Smith gaan in plaats van een van de zoetere soorten.