Groenten en fruit die eigenlijk niet zo gezond zijn

Soms zit het hem in de bereiding en soms gaat het toch echt om de groente of het fruit zelf. Er zijn verschillende redenen waarom deze onderstaande groenten en (vormen van) fruit toch niet zo gezond zijn als je zou denken.

 

1. Aardappelen

Aardappelen zijn vooral ongezond door de manier waarop we het bereiden. Bijna alle goede voedingsstoffen van een aardappel zitten in de schil en die halen we er bijna altijd af. Dat we ze daarna in het vet of de olie gooien, helpt ook niet echt mee. Daar komt bij dat aardappelen hoog in koolhydraten zijn.

2. Aubergine

Aubergine is eigenlijk een fruit, omdat het aan een plant groeit en zaden heeft. Hoewel niet iedereen fan is van aubergine, heeft het voordeel dat het de smaak van andere voedingsstoffen opneemt als je het samen bereidt. Dat komt door de sponzige textuur. Helaas geldt dat ook voor alle olie, vet en zout in de pan. Zo krijg je een stuk meer ongezonde vetten en calorieën binnen.

3. Mais

Mais is een groente met belangrijke vitamines, maar ook veel suikers. De enige maissoort die mensen kunnen eten is namelijk de zoete suikermais. Als je denkt gezond te doen met deze groente, zit je dus verkeerd. Een blikje mais van 160 gram bevat ook nog eens ongeveer 180 calorieën, dat is een stuk meer dan de meeste groente. Die gegrilde maiskolf bij de barbecue is dus ook niet zo gezond.

mais gezond fruit groente niet

4. IJsbergsla

IJsbergsla is waarschijnlijk de meest populaire sla voor salades. Wanneer je enkel kijkt naar de hoeveelheid calorieën kan het best een goede keuze zijn. Als je echt gezond wil eten kun je beter voor een andere bladgroente gaan. In ijsbergsla zitten namelijk vrijwel geen voedingsstoffen. Het kan dus zijn dat je die dan tekort komt.

5. Druiven

Een trosje overheerlijke druiven kan verfrissend zijn als het wat warmer wordt. Het voordeel van druiven is dat ze makkelijk te eten zijn. Helaas is dat ook gelijk het nadeel, want je eet er makkelijk heel veel van omdat je steeds nieuw blijft pakken. Het probleem daarvan is dat er in druiven veel suiker zit. Een portie druiven kan al gauw 39 gram suiker bevatten.

6. Kersen

Bij kersen is het eigenlijk hetzelfde geval. Zeker de lekker zoete kersen kunnen soms moeilijk zijn om te laten staan. Je eet er daardoor snel te veel van. De fructose, suiker in vruchten, wordt ook nog eens snel door je vetcellen opgenomen. Niet heel ideaal voor je gezondheid dus

kersen ongezond fruit

7. Kokosnoot

Kokosnoot eet je waarschijnlijk niet zo snel los, maar misschien wel in de vorm van kokosolie of kokosmelk. Officieel is het een vrucht, maar ook een noot. En de vetten in deze vrucht – die in de kokosolie en kokosmelk te vinden zijn – zorgen ervoor dat je cholesterol omhoog gaat. Niet zo gezond dus.

8. Gedroogde vruchten

Als je gezond wil snacken, maar eigenlijk ook zin hebt in snoep, ben je misschien geneigd om gedroogd fruit te proberen. Die zijn vaak bedekt met suiker en behandeld met chemicaliën zodat ze mooi blijven en lekker zoet zijn. Overigens bevat gedroogd fruit vaak wel een hogere concentratie vitaminen.

gedroogd fruit ongezond

9. Vruchtensap

In principe is dit geen fruit, maar het is wel van fruit gemaakt. Een glas vruchtensap klinkt misschien als een gezond alternatief voor frisdrank of een biertje, maar dat valt vies tegen. Bij het persen van fruit gaan de vezels verloren. Daar komt bij dat voor een glas sap meerdere vruchten nodig zijn. Je krijgt dus ook de hoeveelheid suiker van meerdere vruchten binnen. Je kunt dus beter een sinaasappel eten dan een glas sinaasappelsap drinken.

10. Groentechips

Aardappels zijn dus niet zo heel gezond en aardappelchips helaas ook niet. In plaats daarvan lijkt groentechips misschien een goed alternatief. Niets is minder waar, want bij het bereiden verdwijnen eigenlijk alle voedingsstoffen. Ook zijn groentechips vaak net zo vet als gewone chips door de olie die gebruikt wordt.

Wil jij toch genieten van een snack, maar niet ongezond bezig zijn? Bekijk dan ons lijstje met gezonde snacks.