Klassieke boeken voor mannen ter inspiratie

Wellicht ben jij iemand die meerdere boeken per maand verslindt, of heb je geen boeken meer opgepakt sinds de Nederlands-lessen op de middelbare school. Ongeacht hoe vaak je boeken leest; deze boeken voor mannen horen op je lijstje. Ze zijn modern of juist wat ouder, waargebeurd of verzonnen, maar stuk voor stuk onmisbaar op jouw boekenplank.

boek

10. Tommy Wieringa – Joe Speedboot

In dit boek raakt de hoofdpersoon, een opgroeiend jongetje in een fictief dorp, verlamd. Hierdoor kan hij niet meer verstaanbaar praten en heeft hij moeite met bewegen. Het duurt niet lang voordat hij Joe Speedboot tegenkomt, die nieuw in het dorp is. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee jongens en twee anderen uit het dorp. Het boek gaat hiermee over vriendschap, dromen en opgroeien. Tommy Wieringa is de auteur van het boek.

joe speedboot

Check deze link om Joe Speedboot boek te bestellen

9. Jan Wolkers – Turks Fruit

Dit boek is shockend en erg seksueel. De ik-persoon vertelt over zijn relatie met de aantrekkelijke Olga. Hij vertelt over hun verleden, hun vrijpartijen en hun liefde, maar ook over de manier waarop hun relatie stukloopt en hoe hij haar mist. Turks Fruit, geschreven door Jan Wolkers, is ook verfilmd. Die film stamt al weer uit 1973.

Turks Fruit

Check de link voor meer info over Turks Fruit 

8. Dan Brown – Da Vinci Code

Robert Langdon is een professor die wordt benaderd om de symbolen rondom een crime-scene te bestuderen. Al gauw komt hij op het spoor van een grote samenzwering in de christelijke wereld. Het boek is miljoenen keren verkocht, maar zorgde voor veel kritiek vanuit de religieuze en wetenschappelijke sector.

da vinci code

Check deze link voor meer info over De Da Vinci Code

7. Gerard Reve – De Avonden

Deze klassieker wordt gezien als één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur. Frits van Egberts leeft samen met zijn ouders. Hij observeert de gewoontes en handelingen waaruit zijn familiebanden bestaan. Ook is Frits geobsedeerd met de dood. De inhoud van het boek, dat Gerard Reve schreef, wordt door sommige mensen bejubeld en door andere juist bespot. Het blijft één van de bekendste klassiekers uit onze geschiedenis.

de avonden boeken voor mannen

Check deze link om De Avonden te bestellen

6. Auke Kok – Johan Cruijff

Deze biografie zélf is niet per se een klassieker, maar gaat wel over de meest legendarische voetballer die Nederland ooit heeft gekend. De man die de inspiratie was voor duizenden voetballers heeft op én naast het voetbalveld een bewogen leven gehad. Dit komt duidelijk naar voren in de biografie. Niet alleen een boek voor de voetbal liefhebbers, maar een van de boeken voor mannen in het algemeen. Note: dit boek is flink onder de aandacht gebracht in het nieuws wegens onjuistheden. De Johan Cruijff Foundation spande een kort geding aan tegen de schrijver, waarna de rechter besloot dat de schrijver het boek moest rectificeren.

Check deze link voor meer informatie over de autobiografie

5. George Orwell – Animal Farm

Dit boek uitte destijds veel kritiek op de samenleving, maar deed dat op een tactische wijze, namelijk met metaforen. In het boek staat een groep boerderijdieren centraal. Eerst zijn deze allemaal gelijk, maar wanneer een groep varkens de macht overneemt, worden de verschillen steeds meer zichtbaar.

animal farm boek

Check deze link om Animal Farm te bestellen

4. Jan Cremer – Ik, Jan Cremer

We schreven het eerder al: Jan Cremer bewijst dat je met een grote bek ver komt. Dit boek schreef hij over zijn ervaringen met seks, geweld, kunst en de maatschappij en is door de jaren heen één van de boeken geworden die elke man in de kast moet hebben.

ik Jan Cremer

Check de link om dit boek te bestellen

3. J.R Tolkien – In de Ban van de Ring

Ja, er zijn films van en zelfs een toekomstige nieuwe serie, maar Lord of the Rings begon natuurlijk als een boek. Het boek vertelt de belevenissen van het genootschap van de ring, onder andere bestaand uit Gandalf de tovenaar en hobbit Frodo, Zij moeten er alles aan doen om een kwade ring te vernietigen en het fantasierijk Midden-Aarde te beschermen.

in de ban van de ring boeken voor mannen

Check deze link voor meer info over In de ban van de ring

2. Harry Mulisch – De Aanslag

In dit boek staat de aanslag op een NSB-er centraal. Het lijk wordt voor het huis van Anton Steenwijk gelegd, waardoor diens ouders en broer door de Duitsers worden geëxecuteerd als straf. Tijdens het boek blijft Anton op zoek naar de vraag wat er nu echt is gebeurd met tijdens deze avond.

de aanslag boeken voor mannen

Check de link voor meer info over De Aanslag van Harry Mulisch

1. Theo Thijssen – Kees de Jongen

Elke man is vroeger een jongen geweest en kan zich met Kees associëren. Het boek gaat over de jeugd van Kees de Jongen. Hij groeit op in Amsterdam, wordt verliefd en sluit vriendschappen. Hij heeft veel zorgen, maar droomt ook veel. Een boek waar iedereen zichzelf in herkent dus en daarom onmisbaar in dit rijtje.

kees de jongen theo thijssen

Check deze link om Kees de jongen te bestellen